Saturday, March 25, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEIstraživanje pokazalo da trčanje na duge staze neće istrošiti zglobove

Istraživanje pokazalo da trčanje na duge staze neće istrošiti zglobove

- Reklama -


Trčanje na duge staze ne prouzrokuje habanje zglobova koje dovodi do artritisa koljena ili kuka, ukazuje velika studija maratonaca.

„Ovi rezultati su u suprotnosti sa dugo uspostavljenom dogmom koja ukazuje na to da trčanje povećava rizik od razvoja artritisa kuka ili koljena“, rekli su istraživači.

Oni su podijelili ankete za otprilike 38.000 trkača prijavljenih za maratone u Čikagu 2019. i 2021. i dobili popunjene ankete od skoro 4.000.

- Reklama -

Prosječna starost trkača bila je 44 godine. Polovina trkača je završila više od pet maratona. Sve u svemu, 7,3 odsto prijavilo je osteoartritis kuka ili koljena, ili oboje.

„Trkači koji su prijavili artritis u ovim zglobovima imaju veću vjerovatnoću da imaju istoriju povreda koljena ili kuka, stariju životnu dob, porodičnu istoriju artritisa i viši indeks tjelesne mase“, rekao je dr Metju Hartvel sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku na godišnjem sastanku Američke akademije ortopedskih hirurga (AAOS) u Las Vegasu.

Istraživači su otkrili da kumulativni broj godina trčanja, broj završenih maratona, sedmična kilometraža i prosječan tempo trčanja nisu bili povezani sa vjerovatnoćom artritisa, prenosi Reuters.

„Ova otkrića mogu da koriste zdravstveni radnici da informišu pacijente o rizicima i prednostima trčanja, kao osnovu za preispitivanje postojećih smjernica o trčanju i zdravlju zglobova“, zaključili su istraživači.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular