Monday, December 5, 2022
HomeZDRAVLJEIstraživanje: Produžavanjem plodnosti žene može se produžiti i njen život

Istraživanje: Produžavanjem plodnosti žene može se produžiti i njen život

- Reklama -


Jedan organ u ženskom tijelu stari više od dva puta brže od svih drugih organa, narušavajući plodnost i dugoročno zdravlje.

Prema riječima Jennifer Garrison, docenta na kalifornijskom Institutu za istraživanje starenja, prve svjetske biomedicinske istraživačke institucije posvećene isključivo nauci o starenju, jajnici su veoma specifični.

„Možemo da razmišljamo o njima kao o ubrzanom modelu za ljudsko starenje“, dodala je ona.

- Reklama -

Garrison je takođe rekla da kada je žena u kasnim 20-im ili ranim 30-im, ostala tkiva funkcioniše na vrhunskom nivou, ali njeni jajnici već pokazuju očigledne znake starenja.

Starenje jajnika proteže se i dalje od plodnosti, posebno tokom menopauze, perioda kada osoba prestaje da ima menstrualni ciklus.

„Kada jajnici prestanu da rade zbog menopauze, oni prestaju da prave koktel hormona važnih za opšte zdravlje“, rekla je Garison za CNN.

Ona je istakla da se „čak i kod zdravih žena, dramatično povećava rizik od moždanog udara, srčanih bolesti, kognitivnog pada, nesanice, osteoporoze, povećanja tjelesne težine i artritisa i da su to medicinski utvrđene činjenice“.

Prosječne godine za menopauzu su rane pedesete.

„Studije pokazuju da žene koje imaju kasniju menopauzu imaju tendenciju da žive duže i imaju poboljšanu sposobnost da poprave svoj DNK“, rekla je Garrison.

Ona je naglasila da „žene sa prirodnom menopauzom prije 40. godine imaju dvostruko veće šanse da žive kraće od žena koje prolaze kroz prirodnu menopauzu između 50. i 54. godine.“

Kada bi nauka mogla da uspori brzinu starenja jajnika to bi bilo nešto što bi „promijenilo igru“.

„Žene bi imale opcije u svojim reproduktivnim izborima i bile bi osnažene da kontrolišu svoje živote“, dodala je Garrison.

Ona je također rekla da bi to u isto vrijeme moglo da odloži početak bolesti povezanih sa starenjem i ženama produži život“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: