Monday, December 5, 2022
HomeKOLUMNE"Istukli su me policajci, pretpostavili su da sam gay“: Mladić ekskluzivno za...

“Istukli su me policajci, pretpostavili su da sam gay“: Mladić ekskluzivno za N1

- Reklama -


Udarce pendrekom, šamare, uvrede, prijetnje smrću pretrpio je jedan mladić koji se sredinom godine zadesio u Beogradu, podzemnom prolazu prolazu, kod palate Albanija. Istukli su ga policajci, zato što su, kako tvrdi, pretpostavili da je gay.

Dvojica policajaca koji su ga napali su identifikovani, zaposleni su u stanici Stari grad, budući da je slučaj prijavljen Sektoru za unutrašnju kontrolu u MUP-u, dok je Povjerenica za ravnopravnost podnijela i krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Mladić, čiji je identitet zaštićen, ekskluzivno za N1 priča kroz šta je prošao.

Sredinom maja došao je u Beograd iz jednog grada u unutrašnjosti zemlje, kako bi obavio ljekarski pregled. Sa prijateljem se dogovorio da se nakon toga sretnu u pothodniku kod palate Albanija i provedu neko vrijeme u gradu.

- Reklama -

U jednom trenutku sišao je u pothodnik kod palate Albanija, u javni toalet.

“Nakon nekoliko trenutaka nisam znao šta se dešava, ulaze ti policajci, ja sam bio u kabini u toaletu i tu počinje nasrtanje na vrata, to nije bilo lupanje, to je bilo bukvalno zalijetanje u vrata. Kada se to završilo ja sam izašao i vidio sam da su u pitanju uniformisana lica, odnosno ta dvojica policijskih službenika. Odmah je počelo vrijeđanje – ‘je*** ti mamu pedersku’. Nakon toga je posle svake njihove izgovorene rečenice uslijedilo je po nekoliko šamara. Tu su bile prijetnje ‘iskopaću ti oči’ i uvrede, a sve na osnovu seksualne orjentacije” priča on.

Kaže i da su policajci tražili da se skine, što nije uradio, i smatra da motiv za tu naredbu nije bilo pretresanje nego „prosto iživljavanje“.

Mladić govori da je dobio i prijetnju smrću od policajca koji je rekao:

„Budem li te još jednom vidio ovdje, ubiću te“.

Kako kaže, u jednom trenutku jedan od policajaca pokazao je palicom ka zidu i rekao:

„Znate li da se ovdje sve snima, jeste normalni, ovo je Srbija, 21. vijek, a vi se tu skupljate i radite to što radite“.

Dodaje da nije mogao ni da dođe do riječi jer, kako kaže, policajci koji su ga tukli to nisu dozvoljavali.

“Tu se posebno isticao jedan policajac, ovaj drugi je bio usredsređen na neku drugu osobu, koja je bila prisutna u toaletu”, govori mladić, dodajući da tu osobu ne poznaje i da je to neko ko se tu zadesio.

Nakon toga, kako kaže, njemu i toj osobi naređeno je da izađu ispred toaleta i tražili im lične karte. Policajci su, kaže, njihova lična dokumenta bacili u pravcu pokretnih stepenica i rekli im da ih uzmu.

“Kako sam se sagnuo da uzmem tu ličnu kartu, jedan od dvojice mi je rekao ‘imaš sreću što nailazi dijete, inače bih te šutnuo u glavu’”, priča mladić.

Napisao je pritužbu i podnio je u policijskoj stanici Stari grad. Kaže da su u službenoj bilješci policajci koji su ga napali napisali da su ga primijetili u knez Mihajlovoj ulici u blizini broja 37, gdje on, kako kaže, uopšte nije bio.

“Potom kako sam im bio iz nekog razloga sumnjiv zato što sam se osvrtao za njima, oni su me pratili do podzemnog prolaza, tu su me sustigli, naredili mi da stanem uz zid, podignem ruke, da su oni tu uradili provjeru mog identiteta, pretresli me, da nisam imao ništa kod sebe što ne bi trebalo da imam i napomenuli su da sam ja negodovao da ću prijaviti to nekome. Međutim, ništa od toga naravno nije istina”, kazao je.

Govori i da je nakon incidenta bio u jako lošem psihičkom stanju, i da je na kraju morao da ode kod ljekara i poraži pomoć specijaliste.

“To su bili košmari, to je bio strah. Ja prosto nisam mogao da funkcionišem. Moje misli su bile kompletno obuzete tim događajem, nisam mogao da vjerujem da tako nešto može da se desi, u centru Beograda”, kaže on.

Kaže da se boji za sopstvenu bezbjednost i da ne zna „da li neko stoji iza tih ljudi“.

Kaže da želi da slučaj razriješi do kraja, zbog svih ljudi i cijele zajednice kojoj pripada.

“Vjerujem da nisam prva žrtva istih policajaca”, rekao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: