Wednesday, December 6, 2023
spot_img
HomeGLOBUSItalijanski partizani kritikovali premijerku zbog izjave o masakru iz 1944.

Italijanski partizani kritikovali premijerku zbog izjave o masakru iz 1944.

- Reklama -


Premijerka Italije Giorgia Meloni obilježila je danas godišnjicu jednog od najvećih masovnih zločina iz vremena Drugog svjetskog rata, kada su Nijemci okupirali dijelove Italije, ali je glavna asocijacija italijanskih partizana iznijela kritike na račun njenih komentara.

Dana 24. marta 1944. godine Nijemci su u Ardeatinskim pećinama nadomak Rima streljali 335 ljudi na ime odmazde zbog toga što su italijanski partizani na ulicama Rima ubili 33 nacistička vojnika.

Meloni, čija stranka Braća Italije ima neofašističke korijene, saopštila je povodom godišnjice ovog masakra, da je na svim Italijanima da se sjećaju varvarskog pokolja i da uče buduće generacije o onom što se desilo.

- Reklama -

Kako je navela, to je bila “jedna od najdubljih i najboljnijih rana” nanijetih Italiji, i tada je 335 nevinih Italijana pobijeno samo zato što su bili Italijani.

Nacionalna asocijacija italijanskih partizana (ANPI) saopštila je na to da se Meloni “ne sjeća baš svega”, i naročito se osvrnula na premijerkinu ocjenu da su žrtve ubijene “samo zato što su bili Italijani”.

“Jeste, bili su Italijani, ali su odabrani tako da na udaru budu antifašisti, borci pokreta otpora, politički oponenti i Jevreji”, naveo je u saopštenju predsjednik ANPI-a Gianfranco Pagliarulo.

Prema njegovim riječima, lista za streljanje skrojena je “u saučesništvu” sa šefom policije grada Rima, ministrom unutrašnjih poslova sjeverne Republike Salo pod vlašću zbačenog italijanskog diktatora Benita Mussolinija, i sa jednim nacističkim ratnim zločincem. “Svi su oni bili fašisti”, naveo je Pagliarulo.

Narodna poslanica iz opozicione Alijanse lijevih zelenih Nicola Fratoianni napisala je na Twitteru: “Hoćete li jednog dana biti u stanju da napišete riječ ‘antifašista’”.

Meloni se tokom predizborne kampanje veoma trudila da odagna bojazni javnosti usljed činjenice da je njena stranka nastala na neofašističkom nasljeđu. Tvrdila je da je italijanska desnica “prepustila fašizam historiji” i veoma otvoreno je kritikovala gaženje demokratije u vrijeme Mussolinija, kao i antijevrejske zakone. Pošto je postala premijerka, više puta se sastajala sa predstavnice jevrejske zajednice Rima.

Međutim, jedan od lidera Braće Italije, predsjednik italijanskog Senata Ignazio La Russa ponosno drži obilježja Mussolinijeve vlasti u svojoj kući. Sa druge strane, on se pridružio danas predsjedniku države i drugim zvaničnicima na komemoraciji pokolja u Aredatinskim pećinama.

Upitana za svoje komentare, Meloni je rekla da je bila inkluzivna, tj. “sveuključujuća” kada je anfifašiste nazvala Italijanima, javila je novinska agencija ANSA.

Agencija AP konstatuje da Italija nikada nije prošla kroz proces nalik denacifikaciji koji je sproveden u Njemačkoj nakon Drugog svjetskog rata, pa je tako Italijanski socijalni pokret – neofašistička stranka, bila dio prve posljeratne italijanske vlade, a upravo se njenom podmlatku pridružila Meloni.

Od te stranke kasnije su nastale Nacionalna alijansa, a potom Braća Italije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular