“Ova nagrada je mala pobjeda pouzdanih informacija nad lažnim vijestima, ova nagrada je pobjeda vladavine prava nad korupcijom i nepotizmom, ova nagrada je pobjeda institucija nad organizovanim kriminalom…”

Jedan od osnivača “Vijesti” Željko Ivanović primio je u Vašingtonu prestižnu nagradu TLN (Transantlantic Leadrship Network) na gala svečanosti u Nacionalnom pres klubu u glavnom gradu Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Ivanović se na ceremoniji zahvalio TLN na velikom priznanju.

“Ova nagrada je mala pobjeda pouzdanih informacija nad lažnim vijestima, ova nagrada je pobjeda vladavine prava nad korupcijom i nepotizmom, ova nagrada je pobjeda institucija nad organizovanim kriminalom, ova nagrada je pobjeda novinarstva u javnom interesu nad tabloidima i propagandom, na kraju ova je nagrada pobjeda etika nad izopačenošću”, kazao je Ivanović i dodao da se iz rečenog vidi čemu je posvetio život i kojim temama se “Vijesti” bave decenijama i svakog dana.

Ivanović je dodao da je zahvalan novinarima, urednicima, svim zaposlenima i partnerima “Vijesti”, a posebno jednom od osnivača Miodragu Peroviću i njegovoj porodici jer bez “njihovog napornog rada, znanja, podrške i žrtve, sav moj rad i žrtva ne bi imali smisla ni efekta”.

Podsjetio je na riječi Marka Tvena da laž obiđe svijet dok istina još nije navukla cipele.

“Šta možemo reći danas u digitalnoj eri društvenih mreža gdje takozvani novinari i takozvani mediji proizvode dnevno tone laži, spinova i teorija zavjera. Pored mnogih ratova poput onog Putinovog u Rusiji, postoji borba i za istinu. Zaštititi činjenice, odgovorno novinarstvo i etiku. Pozivam sve kolege širom svijeta da odbrane te standarde i vrijednosti, bez njih naša civilizacija nema smisla”, zaključio je Ivanović.

Izvor : Vijesti.me

Šejla Koronel, dekan Škole za novinarstvo na Kolumbija univerzitetu u obrazloženju nagrade je podsjetila na brojne napade, kampanje i pritiske koje su “Vijesti” doživjele i da u najvećem broju slučajeva nisu otkriveni počinoci niti nalogodavci, dodajući da je sve bilo u pokušaju da se utiče na uređivačku politiku “Vijesti”.

„Uprkos svemu tome, ‘Vijesti’ nastavljaju borbu za vladavinu prava, demokratiju i ljudska prava i nastavljaju da razotkrivaju korupciju i organizovani kriminal. Pionirski duh Željka Ivanovića i ‘Vijesti’ gori kao i uvijek, obasjavajući put za budućnost zemlje“, rekla je Koronel.

Ivanović je jedan od šest laureata, a uručeno mu je priznanje u kategoriji “Izuzetnost komentara i kritike”.

Predstavnica za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tereza Ribeiro je kazala da je nezavisno novinarstvo jedan od najvažnijih stubova društva.

“Čestitam TLNu i svim dobitnicima nagrada za slobodu medija. Vaš profesionalizam i novinarsko dostignuće je zaista impresivno. Promovisali ste slobodu govora i transparentnost, time davali podsticaj budućim generacijama da se bave ovim poslom”, navela je Ribeiro na svečanosti.

Direktorka “Glasa Amerike” Jolanda Lopez je kazala da su se okupili radi slobode medija i rizika koji novinarstvo nosi kao profesija.

“Svakim danom su novinari u cijelom svijetu targetirani i njihova je sigurnost kompromitovana”, navela je Lopez i obratila se svim dobitnicima nagrada: “Hvala vam za vaš rad. I pored rizika, vi ste istrajali u vašoj misiji”.

Pored Ivanovića i nobelovke Marije Rese, nagrade su dobiti i Dženifer Grifin, sa Foks njuza, Olga Rudenko, urednica Kijev independenta, posthumno Širin Abu Akleh sa Al Džazire i Vladislav Davidzon, novinar Tablet magazina i osnivač Odesa Rivjua.

O novinarskim nagradama TLN za 2022. odlučivao je 20-člani međunarodni žiri u kome su pored čelnika poznatog političkog instituta bili i poznati urednici i novinari najuticajnijih američkih i evropskih medija.

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime