Sunday, January 29, 2023
spot_img
HomeVIJESTIIz EU za N1 o sastanku Dodik-Putin: Očekujemo osudu umjesto srdačnih susreta

Iz EU za N1 o sastanku Dodik-Putin: Očekujemo osudu umjesto srdačnih susreta

- Reklama -


Iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini su za N1 su dali komentar o sastanku predsjednika Rusije Vladimira Putina i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika.

Naglasili su da su Rusiji uveli do sada nezapamćene sankcije zbog agresije na Ukrajinu.

“Ničim izazvana vojna agresija Rusije na Ukrajinu predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava i temeljnih ljudskih vrijednosti, te podriva evropsku i globalnu sigurnost i stabilnost. Evropska unija je donijela opsežne i do sada nezabilježene sankcije kao odgovor na invaziju. Namjera im je da nametnu ozbiljne posljedice Rusiji zbog njenih postupaka tako što će oslabiti sposobnost Kremlja da finansira rat, nametanjem jasnih ekonomskih i političkih sankcija ruskoj političkoj eliti odgovornoj za invaziju”, podsjetili su.

- Reklama -

Također, podsjećaju da BiH mora, ukoliko želi biti dijelom Unije pratiti njihovu vanjsku politiku.

“Kao zemlja sa jasnom i kredibilnom EU perspektivom, potvrđenom na najvišem nivou, očekujemo da Bosna i Hercegovina uskladi svoju vanjsku, sigurnosnu i trgovinsku politiku sa politikom Evropske unije. Rezultati ovog procesa će biti ocijenjeni kao dio procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Štaviše, s obzirom na ogromna stradanja u Ukrajini kao rezultat ruskog agresorskog rata, očekujemo od lidera u Bosni i Hercegovini da zauzmu jasan moralni stav i nedvosmisleno osude ruske postupke, umjesto da se srdačno sastaju sa ruskim predsjednikom“, kazali su za N1.

Na sastanku Dodik-Putin podsjećamo, Putin je pohvalio Dodika da je prijatelj Rusije a Dodik se pohvalio da je zaslužan za održavanje nogometne utakmice BiH-Rusija.

Kremlj objavio transkript: Dodik se Putinu pohvalio da je organizovao utakmicu

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular