I u Rusiji se sve češće spominje otkazivanje utakmice protiv reprezentacije Bosne i Hercegovine, a i ruski mediji sve više vjeruju da se utakmica ne treba odigrati, ali u pitanju nisu moralni razlozi.

Ruski Sport24, jedan od najvećih ruskih sportskih portala piše kako se utakmica Rusija-BiH treba otkazati jer, ukoliko su Džeko i Pjanić odbili igrati, onda je reprezentacija Bosne i Hercegovine neadekvatan, “no name” protivnik.

Georgy Ilyushchenko, novinar pomenutog portala, u kolumni posvećenoj prijateljskoj utakmici sa našom selekcijom navodi dva razloga zbog čega Rusija ne treba igrati utakmicu sa Bosnom i Hercegovinom.

“Utakmica sa Bosnom se uopšte ne uklapa u trenutni koncept: čak i ako se meč odigra, cijeli svijet će se mrštiti na Rusiju i reći da je protivnik spreman preći preko svojih principa samo zbog dobre isplate. Ruski navijači će također odmah osjetiti prevaru. Da, Bosanci bi stigli, ali ne prije masovnih protesta i protivljenja u njihovoj zemlji, a pored toga, umjesto zvijezda koje su odbile igrati, igrali bi navijačima nepoznati igrači. Gdje je onda uzbuđenje?”, piše Ilyushchenko.

Drugi razlog je, tvrdi ruski novinar, kompetitivni. Ukoliko nema najboljih bh. igrača kako pokazati svijetu da je Rusija i dalje jaka reprezentacija?

“Kao što pišu bosanski mediji, brojni kvalitetni igrači odbili su igrati protiv Rusije, čak i ako se meč zaista organizuje. Dakle, nisu to samo Džeko i Pjanić, već i drugi bitni igrači. I zašto bismo trebali, umjesto vjerovatno Krunića iz Milana i Kolašinca iz Marseillea igrati sa “no name” fudbalerima iz domaće lige u Sankt Petersburgu?”

Ilyushchenko tvrdi kako je FS Rusije pokušao organizovati meč protiv neke od južnoameričkih selekcija, Kolumbije, Čilea, Brazila, ili Argentine, ali kako to nije bilo moguće organizovati, te da su sada zaglavljeni u pokušakju da privole Bosnu i Hercegovinu i uberu sve kritike.

“Zbog čega? To je ono što je nejasno. Ova utakmica ne treba ni Rusiji, ni Bosni”, zaključuje ruski novinar.

Podsjećamo, utakmica između Rusije i BiH zakazana je za 19. novembar ove godine, a o njoj će biti riječi na tematskoj sjednici IO N/FS BiH nakon utakmice sa Crnom Gorom u Ligi nacija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime