Thursday, June 1, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEIz Savjeta Evrope stiglo upozorenje Vučiću ako otkaže EuroPrajd

Iz Savjeta Evrope stiglo upozorenje Vučiću ako otkaže EuroPrajd

- Reklama -


“Najava predsjednika Srbije ovog vikenda da bi EuroPrajd, koji bi trebalo da se održi u Beogradu u septembru, mogao biti odložen ili otkazan, zabrinjavajući je korak unazad za ravnopravnost i za demokratiju“, izjavio je danas Kristof Lakroa, generalni izvjestilac o pravima LGBTQ+ osoba Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.

„Srpske vlasti su često izjavljivale da podržavaju ravnopravnost. Ovo je uvijek dobrodošlo – ali riječi nisu dovoljne“, podvukao je on u svom zvaničnom saopštenju.

„Jednakost se može postići samo aktivnim radom na njenom promovisanju i postizanju“, dodao je on.

- Reklama -

“LGBTQ+ osobe su i dalje previše često prisiljene da osjećaju da imaju nešto da kriju“, rekao je on.

“Događaji vezani za Prajd su vitalni izvor snage i solidarnosti i daju ključnu vidljivost borbi za LGBTQ+ ravnopravnost. Kao što je Evropski sud za ljudska prava više puta jasno istakao, i kao što je Skupština ponovo naglasila u januaru, Prajd nije problem, ali zabrana Prajda jeste. Vlasti moraju aktivno podržavati ovakve događaje i omogućiti njihovo bezbjedno održavanje. Jednakost, kao i sloboda izražavanja i okupljanja moraju da se poštuju”, navodi Lakroa u svom saopštenju.

“Srbija je napravila veliki korak naprijed od godina kada su bezbjednosni zahtjevi korišćeni kao lažni izgovor za zabranu događaja Prajda. Gostovanje EuroPrajda predstavlja važnu prekretnicu na tom putu. Političko mešanje sa najviših nivoa, pritisak na demokratske institucije da privileguju navodnu zabrinutost za nacionalnu bezbjednost u odnosu na aktivnu promociju ravnopravnosti u društvu, predstavljalo bi ozbiljan korak unazad i za demokratiju i za ljudska prava u Srbiji“, rekao je Lakroa.

“Evropa gleda. Nemojte ovo pogrešno shvatiti“, zaključio je u svom saopštenju.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular