Wednesday, March 29, 2023
spot_img
HomeVIJESTIIz ZZO KS za N1: Recepte propisao jedan ljekar, svi realizovani u...

Iz ZZO KS za N1: Recepte propisao jedan ljekar, svi realizovani u jednoj apoteci

- Reklama -


Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja KS se danas za N1 kazali da su upoznati sa slučajem zloupotrebljavanja podataka pacijenata zbog izdavanja lažnih dijagnoza za propisivanje skupocjenih lijekova.

Naime, nakon što su mediji izvijestili o ovom slučaju, N1 je potražio pojašnjenje i odgovor od Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, koji su kazali da su upoznati sa navedenim problemom, te da su poduzete aktivnosti na utvrđivanju činjenica.

Naravno, upoznati smo sa navedenim problemom od strane pacijenta/osiguranika koji nam se direktno obratio sa molbom da istražimo cijeli slučaj. Odmah po prijemu prijave poduzete su aktivnosti na utvrđivanju činjenica. Do ovog momenta možemo potvrditi da se u konkretnom slučaju radilo o propisivanju i izdavanju lijekova na recept (antidijabetici i antidepresivi) u periodu april-septembar 2021. godine. Sve recepte je propisao jedan ljekar i svi recepti su realizovani u jednoj apoteci, što može ukazivati na zloupotrebe za koje je odgovoran ljudski faktor. Ukazujemo i da se radi o periodu kada je zdravstveni sistem radio pod posebnim okolnostima usljed pandemije corona virusa, a nije neuobičajeno da se vanredne situacije koriste za zloupotrebu sistema“, kazali su za N1.

Zloupotreba pacijenata u Sarajevu: Lažne dijagnoze za skupocjene lijekove

- Reklama -

“Zavod ima uspostavljen sistem”

Iz Zavoda su istakli da imaju uspostavljen informacioni sistem i da evidentira svaku “posjetu” sistemu po zasebnoj šifri koju ima svaki ljekar.

Zavod ima uspostavljen informacioni sistem, sa uspostavljenim sigurnosnim standardima i zaštitom, a funkcioniše na način da evidentira svaku „posjetu“ sistemu po pristupnoj šifri koja je posebna za svakog ljekara. Dakle, ne može se desiti da je neko pisao recepte po tuđom šifrom, izuzev u slučaju da je ljekar sam ili nehatom svoju šifru učinio dostupnom drugom licu. Takođe, ukoliko postupa u skladu sa propisima, ovlašteni radnik u ugovornoj apoteci ne smije izdati lijek bez izvršenog uvida u zdravstvenu legitimaciju osiguranika“.

“Ako imamo na umu da se recept ne može realizirati (u redovnim okolnostima i ukoliko se postupa u skladu sa propisima) bez pokazivanja zdravstvene legitimacije ovlaštenom licu u ugovornoj apoteci, onda su jasne indicije da se eventualna zloupotreba desila dogovorom više lica”, poručili su iz Zavoda.

Još su istakli da su uputili hitno upozorenje ugovornim zdravstvenim ustanovama i podsjetili ih na obaveze utvrđene zakonom.

Menadžment je poduzeo aktivnosti na uspostavi i unaprijeđenju sistema internih kontrola između ostalog i na način da se traže periodične zamjene pristupnih šifri. Odgovornost za propisivačku praksu, korištenje pristupnih i propisivačkih šifri, kao i za izdavanje lijekova na recept je isključivo na menadžmentima i radnicima zdravstvenih ustanova i apoteka. Zbog svega navedenog Zavod je uputio hitno upozorenje ugovornim zdravstvenim ustanovama i još jednom podsjetio na obaveze utvrđene zakonom i podzakonskim propisima“.

Nakon što pribave svu dokumentaciju, slučaj će biti proslijeđen Tužilaštvu KS, dodaju.

Takođe, pored izvršenih provjera u našem informacionom sistemu, direktor Zavoda je izdao nalog i da se izvrši neposredni nadzor na terenu u timu porodične medicine u kom je registrovan pacijent/osiguranik koji je prijavio zloupotrebu, kao i nad radom ljekara koji je evidentiran kao propisivač sporne terapije. Po pribavljanju svih informacija, Zavod će cjelokupnu dokumentaciju proslijediti Tužilaštvu KS i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS. Shvatajući cijelu situaciju krajnje ozbiljno Zavod će zakazati i hitan sastanak sa menadžmentom JU Dom zdravlja KS i ovlaštenim dobavljačem za održavanje informacionog sistema kako bi se razmotrile okolnosti te po potrebi poduzele dodatne mjere zaštite“.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular