U noći sa srijede na četvrtak u Blowatzu na sjeveroistoku Njemačke je izgorio hotel u kojem su bile smještene izbjeglice iz Ukrajine, a prije toga su se na zidu hotela pojavili kukasti križevi.

“Zaprepašten sam i ljut. Do sada ovdje nismo imali aktivnosti s desno-radikalnom pozadinom”, rekao je gradonačelnik Blowaza Tino Schmidt.

On je rekao kako do sada nije bilo neprijateljstava prema izbjeglicama iz Ukrajine.

Požar se u srijedu navečer počeo širiti s pročelja zgrade, a do četvrtka ujutro zgrada hotela je u potpunosti izgorjela. Hotel je bio povijesna građevina prekrivena trstikom, što je karakteristično za sjever Europe.

U hotelu je do srijede navečer bilo smješteno 14 izbjeglica iz Ukrajine koje su na vrijeme evakuirane.

U ponedjeljak su socijalni radnici koji se brinu o izbjeglicama prijavili i da je netko na zid hotela nacrtao kukaste križeve. Policija istražuje moguću povezanost između ovog događaja i paljevine hotela.

Premijerka savezne pokrajine Mecklenburg-Prednje Pomorje Manuela Scweesig (Socijaldemokratska stranka Njemačke, SPD) trebala bi tijekom dana obići mjesto događaja.

Posljednjih tjedana se u njemačkim gradovima, posebice na istoku zemlje, održavaju prosvjedi protiv vala poskupljenja na kojima se traži i promjena odnosa prema ratu u Ukrajini i prekid isporuke oružja.

Dijelovi ovih prosvjeda su upereni i protiv dolaska izbjeglica iz Ukrajine u Njemačku. Na prosvjedima se kao suorganizator pojavljuje desno-populistička Alternativa za Njemačku (AfD), koja se i u parlamentu zalaže za promjenu politike prema ratu u Ukrajini.

Od početka rata u Ukrajini u Njemačku je stiglo preko milijun izbjeglica iz ove zemlje.

Neki krugovi kritiziraju činjenicu da se izbjeglice iz Ukrajine, što se povlastica tiče, tretiraju bolje nego izbjeglice iz drugih zemalja, a predsjednik najveće oporbene stranke, Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz, nedavno je dio izbjeglica iz Ukrajine optužio za zlouporabu njemačkog socijalnog sustava govoreći o “socijalnom turizmu”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime