Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUS"Izgradnja zida": Bivši Trumpov savjetnik optužen za prevaru hiljade donatora

“Izgradnja zida”: Bivši Trumpov savjetnik optužen za prevaru hiljade donatora

- Reklama -


Stephen Bannon, nekadašnji savjetnik bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, optužen je za pranje novca i zavjeru u vezi s Trumpovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između SAD-a i Meksika.

U optužnici koja je objavljena danas se navodi da je Bannon, 68, optužen po dvije tačke za pranje novca, tri tačke za zavjeru i jednu tačku za planiranje prijevare, javlja Reuters.

Optužen je za prevaru donatora u, kako su tužioci opisali, privatnom prikupljanju sredstava od 25 miliona dolara, poznatom kao “Mi gradimo zid”, kako bi pomogao u izgradnji zida sa potpisom bivšeg republikanskog predsjednika.

- Reklama -

Prema optužnici, Bannon je prikrio kako je izvršni direktor ove incijative primao stotine hiljada dolara donatorskog novca uprkos tome što je obećao da neće primati platu.

Izvršni direktor je u sudskim dokumentima identifikovan kao Brian Kolfage, veteran vojnog vazduhoplovstva koji se u aprilu izjasnio krivim za zavjeru za prevaru i utaju poreza.

“Stephen Bannon je djelovao kao arhitekta višemilionske šeme za prevaru hiljada donatora širom zemlje”, rekao je okružni tužilac Manhattana Alvin Bragg u izjavi.

U augustu 2020. godine su američki tužioci optužili su Bannona, Kolfagea i još dvojicu ljudi za prevaru donatora u ovom slučaju.

Bannon se izjasnio da nije kriv po toj optužnici, uključujući optužbe da je preusmjerio blizu milion dolara za lične troškove.

Međutim, ta optužnica je odbačena nakon što je Trump pomilovao Bannona u januaru 2021., u posljednjim satima njegovog predsjedništva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular