Saturday, September 23, 2023
spot_img
HomeVIJESTIIzmeđu Vučića i Dodika je došlo do kratkog spoja, sada računa na...

Između Vučića i Dodika je došlo do kratkog spoja, sada računa na Jelenu Trivić

- Reklama -


“Između Aleksandra Vučića i Milorada Dodika je došlo do kratkog spoja, a to se posebno vidjelo prije i tokom izbora (u BiH)”, rekao je Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam Novi Sad. U Danu uživo naveo je kako je predsjednik Srbije sada računa na neke nove igrače.

Šta je Zapad iskoristio u slučaju Dodika, a javnost ne zna?

“Prvi put se desilo da zvaničnici Srbije ne učestvuju u kampanji SNSD-a. Vučić je bio veoma oprezan i dugo je čekao dok nisu svi zvanični rezultati objavljeni da čestita Dodiku. Činilo se da je on tipovao na Jelenu Trivić i mislim da se na nju i dalje računa i na dijelove opozicije koji nisut toliko kompromitovani kao Dodik, ali su okrenuti prema Beogradu. Vidjeli smo da su oni podržali Vučića u toj priči (protesti u Beogradu, op.a.) umjesti da podrže opoziciju Srbije. To održava stanje između Vučića i političkih aktera u RS”, rekao je Popov za N1.

Komentirajući situaciju da je Dodik s jedne strane izvrnut kritikama zbog svoje retorike, a da je ujedno dio vlasti od koje se očekuje da noravi korak ka Evropskoj uniji, Popov poručuje: “Sve ima svoj rok trajanja”.

Kaže kako smo to vidjeli na primjerima drugih nacionalnih lidera u BiH koji su jedno vrijeme “plivali na populističkoj, nacionalnoj retorici”.

- Reklama -

“Ali onda dođe vrijeme kada jednostavno zbog niza okolnosti moraju sići s političke scene ili da se počnu konstruktivno ponašati. Čini mi se da je Zapad iskoristio ovaj put argumente koji su malo jači od onih koji su poznati u javnosti kako bi Dodika priveo tome da se počne konstruktivno ponašati”, rekao je Popov.

“Ovdje djeluje Marfijev zakon…”

Govoreći o novoj vlasti u BiH, Popov je rekao kako se nada pozitivnoj promjeni i napredovanju BiH jer imamo previše loših događaja koji se dešavaju, ne samo u BiH, već u regiji i šire..

“Nažalost, ovdje ti dobri događaji ne traju previše dugo. Ovdje kao da djeluje Marfijev zakon, ako može šta krenuti po zlu, ono će krenuti. Često se pojavi negativni element koji unese zlu krv i onda se sve razlomi i pretvori u suprotno od onoga što se htjelo. Ovo daje neki nadu i nadam se da će uz podršku međunarodne zajednice da stabilizuje BiH, ali ostaje pitanje RS i njenog inačenja sa međunarodnom zajednicom, ali vidjet ćemo”, dodao je.

“Srbija protiv nasilja kao protesti kojima su doveli do kraja Miloševića”

Govoreći o situaciji u Srbiji i protestima građana “Srbija protiv nasilja”, kazao je kako ga podsjećaju na one nakon izborne krađe 1996. godine kada su bili masovni i veliki broj mladih izašao na ulice.

“To je bio početak Miloševićevog kraja. Ovdje ima neviđena energija. Bilo je protesta protiv Vučića, ali tada nije bilo toliko mladih kao sada. Opozicija je postavila realne zahtjeve, za vlast su nerealni. Sada je spreman na ustupke (Vučić, op.a.). Pitanje je koliko će opozicija znati da aritkuliše ove proteste. A vidimo da je to lažni poziv na razgovor (od vlasti, op.a.), vidite samo Skupštinu Srbije. Pojedini poslanici SNS govore ružno ne samo o opoziciji nego i o glumcima koji učestvuju u tim protestima”, rekao je Popov.

Protesti u Srbiji (Reuters)

Komenitirajući Vučićev miting, naveo je kako je “Vučić htio pokazati da većinska Srbija stoji uz njega, ali…”

“I malom djetetu je bilo jasno da je najveći dio ljudi koji se 26. maja našao u Beogradu bio prinuđen da dođu tu – ili rade u javnim preduzećima ili zavise od SNS-a. Nije slučajno što je tada zakazao taj miiting, a ne ranije. Znalo se da je termin kada su trebali novoizabrani predsjednici opština Kosova da uđu u opštine i da bi  moglo da dođe do problema. Umjesto da se okrećemo domaćim temama odjednom je bilo dajte da branimo Srbe na sjeveru Kosova”, kazao je.

“Na Kosovu nema nevinih”

Kada je u pitanju situaciju na Kosovu, kaže da “nema nevinih”. Smatra da je Zapad kriv što je popuštao Kurtiju, a da je Vučić odgovoran jer je povukao Srbe iz institucija i doveo do vanrednih izbora.

“Kurti se susreo s najmračnijim snom, a to je da će morati realizovati prvu tačku Ohridskog sporazuma – odnosi se na uvođenje zajednice općina sa srpskom većinom. Borbom protiv toga on je došao na vlast. Vojsa Osmani je uvedena kao novi igrač i ona je najavila nove izbore na sjeveru Kosova. SAD i EU ovaj put ne smiju dozvoliti da njihov kredibilitet ugrozi Albin Kurti braneći svoju poziciju u Prištini. Ovdje ima i drugi dio priče, a to je o Vučiću. Kurti se stalno zaklinjao da neće nikada provesti odluku o zajednicama sa srpskom većinom, a Vučić da neće dozvoliti ulazak Kosova u međunarodne institucije pa je pomjerena sada ta linija”, naveo je Popov.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular