Izrael i Libanon su danas finalizirali sporazum kojim se definiraju njihove pomorske granice na Mediteranu, te su potpisale sporazum u o kopnenoj granici uz posredovanje Sjedinjenih Država, javlja CNN.

Ovim se službeno rješava višegodišnji granični spor koji uključuje velika naftna i plinska polja na Mediteranu.

Ove zemlje, koje su još uvijek formalno u ratu, godinama su se sukobile oko područja mora kod obala Izraela i Libana. Područje u pitanju uključuje naftno i plinsko polje Karish i regiju poznatu kao Qanaa prospekt. Sporazum daje Izraelu prava na naftu i gas u polju Karish, dok Liban dobija pristup Qanaa prospektu – pri čemu Izrael zarađuje 17% profita.

Kako javlja CNN, obje strane su 11. oktobra zasebno objavile da pristaju na ovaj granični sporazum, a britanski energetski gigant Energean objavio je u srijedu da je počeo izvlačiti gas sa polja Karish.

Izraelska vlada se sastala na posebnoj sjednici danas kako bi odobrila sporazum koji je premijer Yair Lapid pozdravio kao pobjedu Izraela “po pitanju sigurnosti, ekonomije, diplomatije i energetike,” dodajući da “ne dešava se svaki dan da neprijateljska zemlja prizna državu Izrael u pisanom sporazumu.”

Libanonski predsjednik Michel Aoun je u objavi na Twitteru negirao da je sporazum jednak priznanju Izraela.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime