Thursday, June 1, 2023
spot_img
HomeGLOBUSIzraelska vojska suspendovala četiri vojnika zbog napada na Palestince

Izraelska vojska suspendovala četiri vojnika zbog napada na Palestince

- Reklama -


Izraelska vojska je danas saopštila da je suspendovala četiri vojnika jer su napali Palestince, a da za napad nije bilo razloga.

Vojnici su suspendovani pošto je na društvenim mrežama postavljen video snimak na kome se vidi kako tuku i šutiraju dva pritvorena Palestinca.

Kako je navedeno palestinsko vozilo je zaustavljeno kraj grada Ramale na Zapadnoj obali prije dvije sedmice i vojnici su vozača i putnika istjerali napolje.

- Reklama -

Video snimak je postavljen na TikToku, a poslije preliminarne istrage vojnici su “suspendovani sa svojih pozicija u bataljonu, a također i sa svih borbenih pozcija“, piše u vojnom saopštenju.

Načelnik izraelske vojske general pukovnik Aviv Kohavi ocijenio je da je taj ozbiljan i neprihvatljiv incident protivan vrijednostima vojske.

“Nema i neće biti mjesta u IDF-u (Izraelskim odbrambenim snagama) za takvu vrstu ponašanja”, rekao je Kohavi.

Vojnici su iz specijalne jedinice ultraortodoksnih Jevreja Necah Judeja (Judeja zauvijek) čiji su pripadnici i ranije bili umješani u zlostavljanje, uključujući smrt 78-godišnjeg Palestinca, državljanina SAD-a, koji je preminuo pošto je bio pritvoren na kontrolnom punktu u januaru.

Izraelska vojska je ukorila visokog oficira, a drugu dvojicu smijenila sa rukovodećih položaja zbog tog incidenta.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci teže da to bude glavni dio njihove buduće države koja bi obuhvatila i pojas Gaze i da glavni grad bude istočni Jerusalim.

Na toj teritoriji živi blizu tri miliona Palestinaca pod izraelskom vojnom upravom i gotovo pola miliona jevrejskih naseljenika koji imaju izraelsko državljanstvo.

Palestinci su izveli desetine napada na Zapadnoj obali u proteklim godinama, a vojska je spriječila mnoge druge pokušaje napada.

Organizacije za ljudska prava međutim tvrde da vojnici često koriste prekomjernu silu.

Izrael kaže da istražuje navodno kršenje vojne discipline, ali istrage traju mjesecima pa čak i godinama, a onda polako arhiviraju i organizacije za ljudska prava kažu da se vojnici rijetko proglašavaju odgovornim.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular