Tuesday, September 26, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEJanjić: Niko ne bi bio sretniji od Putina da se zapucalo na...

Janjić: Niko ne bi bio sretniji od Putina da se zapucalo na sjeveru Kosova

- Reklama -


Trenutna situacija na Kosovu je faza koja se može nazvati bezbjednosnom krizom i ona se privodi kraju, izjavio je FoNetu predsjednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, koji smatra da je kriza stigla do vrhunca i da je posljednji političar shvatio da su mogući oružani sukobi.

Barikade su bile samo jedno sredstvo unutar konflikt menadžmenta i politike reciprociteta kojeg su se „uhvatili“ i Beograd i Priština, i Vučić i Kurti, rekao je Janjić.

Predsjednik DPK optužio Kurtija za tajni dogovor sa Vučićem o uklanjanju barikada

- Reklama -

Kako je ukazao, momenat njihovog uvođenja nije bio primjeren, a pokazao se i njihov kontraefekat.

Uobičajeno je da iza barikada naoružanog naroda uvijek stoji neko ko ih organizuje i to su najčešće političke stranke, podsjetio je Janjić i ocjenio da se u ovom slučaju tome pridružila država Srbija, „kao što je bila i devedesetih godina“.

On je naglasio da barikade, kao sredstvo borbe, traže potpunu kontrolu i ukazao da aktuelne barikade nisu imale sveopštu podršku građana, koja u takvim slučajevima mora da postoji ne samo na sjeveru Kosova, nego i u Srbiji.

Prema njegovom mišljenju, barikade su izvedene i dogovorene „u uskom krugu“ i namjenjene su „neobavještenim i krizom već izmaltretiranim građanima“.

Postoji problem u kontroli onih koji bi zloupotrijebili barikade, predočio je on, i konstatovao da najveći rizik po tom pitanju ne dolazi od ljudi sa sjevera Kosova i onih koje je kontrolisao Beograd, nego od onih koje niko nije kontrolisao, a zbog konteksta ukrajinskog rata.

„Niko ne bi bio sretniji od Putina da se zaigralo i zapucalo na sjeveru Kosova. Pucalo se, ali to je već bila faza kada se dogovaralo šta sa barikadama“, rekao je Janjić.

To što su mediji protumačili kao „zveckanje oružjem, priču o specijalcima i razmještanje haubica“, on vidi kao „mehanizam pripreme za uklanjanje barikada“.

Prema njegovom mišljenju, predstoje „samo pregovori“ jer su barikade nametnute jednostranom odlukom, kao reciprocitet mjera koje je povlačila Priština.

Ti pregovori moraće prvo da budu o posljedicama barikada, o povratku Srpske liste i obnovi legaliteta i legitimiteta kosovskih institucija kod Srba, a tek potom slijede „famozni razgovori“ o budućnosti i statusu u Ujedinjenim nacijama, rekao je Janjić.

On je ukazao da je kosovska kriza specifična, da je „spiralna“ i da njena suštine jeste status, ali da se ta spirala „širi i diže“, zbog čega ne može da se dođe do statusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular