Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeKULTURAJasna Diklić: 10. Juventafest je jedna velika pobjeda

Jasna Diklić: 10. Juventafest je jedna velika pobjeda

- Reklama -


Jubilarni 10. internacionalni festival srednjoškolskog teatarskog stvaralaštva Juventafest, u organizaciji Udruženja „Medija-Art“, bit će održan od 7. do 11. septembra u Sarajevu. Tim povodom u prostorijama Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo danas je održana pres-konferencija na kojoj su govorili Jasna Diklić, direktorica Juventafesta, Emina Omerović, selektorica, Adis Omerović, izvršni koordinator festivala, te direktor Ernis Šljivo i glumac Armin Omerović u ime Centra za kulturu mladih Općine Centar Sarajevo.

Deseti Juventafest, pored šest predstava iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koje će biti odigrane u Narodnom pozorištu, Pozorištu mladih Sarajevo i Centru kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, donosi bogat prateći program u okviru kojeg će, dan prije otvaranja festivala, biti prikazan dokumentarni film „Neki novi Brodvej“ te postavljena izložba plakata studenata Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo. Povodom jubileja bit će promovirana i monografija „10. godina Juventafesta‟.

“Deseti jubilarni Juventafest je jedna vrsta pobjede i borbe s ovim društvom, sa svjetonazorima i sa svim ostalim elementima kontinuiteta koje je trebalo održati u organizaciji Juventafesta. Jako puno je truda. Juventafest je dio pokreta za inkluziju. I ove godine smo se fokusirali na Udruženje djece s Down sindromom Banja Luka i dokumentarni film „Neki novi Brodvej“. Film govori o društvenoj nebrizi prema toj omladini i njihovim potencijalima”, rekla je, između ostalog, Diklić.

- Reklama -

Selekciju 10. Juventafesta i program radionica predstavila je Emina Omerović.

Izvor : N1

“Selekcija Juventafesta utjelovljuje našu misiju, a to je slavljenje različitosti, rušenje predrasuda, pomjeranje granica, i u tom smislu i ovogodišnja selekcija pršti od raznolikosti, slavi hrabrost i prostor slobode. Takmičarski program otvaramo u Narodnom pozorištu Sarajevo u 19.30 sati predstavom „Figarova svadba“ u izvedbi English Student Theatrea II gimnazije Maribor, Slovenija”, kazala je Emina te dodala da će i ove godine biti održane Muzička radionica, Radionica lutaka iz ormara, Radionica teatarskog klauna, Radionica pokreta kao glumačko sredstvo i radionica za profesore, voditelje dramskih sekcija u srednjim školama „Krećem se – izražavam‟.

Uz čestitke na istrajnosti kulturnog maratona, kako je Juventafest nazvao Armin Omerović, direktor dugogodišnjeg partnera festivala Centra kulture i mladih Općine Centar Sarajevo, Ernis Šljivo poručio je:

“Velika mi je čast i zadovoljstvo da smo i ove godine dio aktivnosti i vrijednosti Juventafesta koje i mi gajimo u okviru naše scene.”

Žiri 10. Juventafesta čine srbijanska glumica Jelena Rusjan, bh. rediteljica Selma Spahić i bh. glumica Mirna Jogunčić. Festival će biti zatvoren dodjelom Grand Prix i Specijalne nagrade žirija i predstavom „Međuprostor“, koja nije u sklopu takmičarskog programa.

Glavni pokrovitelj 10. Juventafesta je Grad Sarajevo i gradonačelnica Benjamina Karić, sponzori festivala su Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, Fondacija Konrad Adenauer Stiftung, Evropska unija, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, dok su prijatelji festivala BH Telecom i Bosnaskohercegovačko – američka akademija nauka i umjetnosti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular