Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeZDRAVLJEJedemo ih svaki dan, a nismo svjesni koliko štete bubrezima, štitnjači...

Jedemo ih svaki dan, a nismo svjesni koliko štete bubrezima, štitnjači…

- Reklama -


Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnijom.

Hrana bolje miriše, privlačnija je, dužeg roka trajanja. Neki su aditivi bezopasni, dok druge treba izbjegavati

To što je puding kremast, a limunada žuta posljedica je umjetnih dodataka u hrani.

Arome, boje, konzervansi i zgušnjivači čine hranu privlačnom potrošačima. Bolje mirišu, uljepšavaju proizvod intenzivnijom bojom ili produljuju rok trajanja.

- Reklama -

Neki aditivi su potpuno bezopasni, dok druge treba izbjegavati jer mogu uzrokovati alergije, ADHD, oštetiti organe ili se sumnja da uzrokuju rak, piše živim.hr.

Europska agencija za sigurnost hrane u načelu provjerava je li aditiv štetan, a ako nema sumnje u njezinu sigurnost, tvar je odobrena. Međutim, za određene aditive primjenjuje se ograničenje količine i obveza upozoravanja potrošača.

Postoji vrlo malo potpuno prirodnih boja, ali ima bezbroj sintetičkih boja od kojih neke mogu naštetiti zdravlju.

✓ ŽUTE BOJE – E102, E104, E110

Koriste se za bojenje slanih grickalica, džemova i pudinga.

Zašto su opasni: Mogu izazvati osip na koži i otežano disanje. Posebno može biti opasan E102 (tartrazin) za one koji pate od netolerancije na aspirin. Identične simptome može uzrokovati i E110 (žuto-narančasta). Puno se priča o njihovom kancerogenom učinku, ali on još nije nedvojbeno dokazan. Također, hrana koja sadrži E104 mora nositi oznaku “može narušiti aktivnost i pažnju kod djece” jer može izazvati poremećaje pažnje i hiperaktivnost te potiče takozvane pseudoalergije, alergije koje imaju simptome klasične alergije, ali ne pokazuju imunosnu reakciju.

✓ CRVENE BOJE – E122, E123, E124, E127, E129

Koriste se u mesnim i ribljim zamjenskim proizvodima, biljnim proteinima, umacima, slatkišima i džemovima.

Zašto su opasni: Osim pseudoalergija, boje E122, E124 i E129 također mogu izazvati hiperaktivnost kod djece, dok E127 (eritrozin) dodatno može i uzrokovati poremećaje štitnjače.

Za boju E123 sumnja se da oštećuje bubrege. U Americi je ova boja zabranjena jer su eksperimenti na životinjama pokazali da može uzrokovati rak.

✓ SMEĐE BOJE – E150, E151, E154, E155

Ovim e brojevima svoju boju duguju cola napitci, kolači i umaci.

Zašto su opasni: E150 (boja karamele) smatra se sigurnom sve dok ne prekoračite preporučenu dnevnu dozu od 300 miligrama po kilogramu tjelesne težine. U Americi hrana s E150 mora nositi upozorenje koje ukazuje na potencijalni rizik od raka. Ako se jede u velikim količinama i smeđa boja E154 može oštetiti unutarnje organe, a odobrena je samo za dimljenu haringu. Oštetiti unutarnje organe može i E155, dok briljantno crna E180 navodno izaziva pseudoalergije.

KONZERVANSI

Korištenje konzervansa sprječava rast bakterija, plijesni i kvasaca, pa tako štite naše zdravlje, ali mogu biti i štetni. Također, produžuju rok trajanja.

✓ E220 – sumporni dioksid – obično se koristi za očuvanje suhog voća i gotovih jela. No, ovaj konzervans također može potaknuti glavobolje, mučninu i proljev.

✓ E249, E250 – nitriti – mesna industrija naveliko ih koristi za crvenilo i konzerviranje mesa. Ovi aditivi utječu na opuštanje krvnih žila i snižavanje krvnog tlaka, što je posebno opasno za malu djecu.

✓ E235 – pimaricin – uglavnom se koristi kao inhibitor kvasca, produljuje rok trajanja siru i nekim proizvodima od mesa i pićima. Međutim, još je upitno da li može i u kojoj količini naštetiti zdravlju.

✓ E284, E285 – borna kiselina i natrijev tetraborat (boraks) – koje se koriste između ostalog u proizvodnji kavijara, također su klasificirane kao štetne.

ZGUŠNJIVAČI I SREDSTVA ZA GELIRANJE

Aditivi kao što su guma i guar guma daju hrani bolju konzistenciju. Većina ih je bezopasna, ali s nekima je potreban oprez.

✓ E407 – koristi se u proizvodnji kečapa, umaka i pudinga. Izlučuje se neprobavljen, ali smatra se da smanjuje apsorpciju hranjivih tvari.

✓ E425 – koristi se u proizvodnji staklenih rezanaca, a također sprječava apsorpciju hranjivih tvari.

POJAČIVAČI OKUSA

Pojačivači okusa su kemijski proizvedene tvari koje poboljšavaju okus, ali i uzrokuju umjetni osjećaj gladi.

✓ E620-E625 – glutamati – mogu izazvati migrenu, bol u želucu i visoki tlak.

SLADILA

Mnogi proizvodi koje svakodnevno jedemo imaju umjetno stvorenu slatkoću, no sve je više istraživanja o njihovoj štetnosti.

✓ E951 – aspartam – izazvao je rak u istraživanjima na životinjama, a pokazalo se i da može uzrokovati glavobolje i gubitak pamćenja.

✓ E999 – quillaia ekstrakt – koristi se za poboljšanje pjenjenje u pićima, ali također može smanjiti broj krvnih stanica ili ograničiti njihovu funkciju.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular