Wednesday, December 6, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEKakav scenario čeka sjever Kosova za 10 dana

Kakav scenario čeka sjever Kosova za 10 dana

- Reklama -


Državno rukovodstvo Srbije najavilo je da će u narednih deset dana tragati za kompromisom sa Prištinom, a nakon što do dogovora nije došlo u Briselu 18. avgusta. Ukoliko do toga ne dođe scenariji za razriješenje krize su za sada nepoznati i nepredvidivi.

Narod koji se plaši policije i policija koja se plaši naroda, tako ukratko situaciju opisuje Milica Andrić Rakić koja živi u Kosovskoj Mitrovici.

„Pojačano prisustvo kosovske policije, odnosno specijalnih jedinica ili interventnih jedinica unutar pogranične policije, i oni generalno utiču na jako loše raspoloženje i tenzije među građanima. To je ono primarno što čini situaciju nelagodnom, a onda dolaze i sve te izjave o sukobima i ratovima“, navodi Andrić Rakić.

- Reklama -

A takve najave, kaže, dolaze i iz Beograda i iz Prištine.

Sjever Kosova ne može da bude teatar za izvođenje predstava, poručuju iz Građanske inicijative Srpski opstanak koji su saopštenjem zatražili da zvaničnici u Beogradu ne zastrašuju narod.

„Trenutno stanje jeste da su ljudi uplašeni, strahuju za svoje najmilije, ali mislim da nema mjesta strahu jer se ništa značajno neće dogoditi osim tih prešutnih dogovora koji su već potpisani, dogovoreni“, smatra Aleksandar Arsenijević iz pomenute organizacije.

Kaže da je malo toga jasno nakon obraćanja predsjednika Srbije Vučića.

„Iznio, ali bukvalno ništa. Jer našim građanima i dalje nije jasno osim da i dalje spremamo takoreći, pod znacima navoda, stvari za ne daj Bože“, ističe Arsenijević.

„Sjever Kosova kao balkanski Belfast“

Strah od tog „ne daj Bože“ ipak postoji. Novinar Vukašin Obradović iznosi bojazan da se sjever Kosova ne pretvori u balkanski Belfast. Smatra da je ta opasnost veća od izbijanja masovnog ratnog sukoba.

„Da sjeverne brigade postanu IRA, a Goran Rakić kao predsjednik Srpske liste budu neka vrsta našeg Gerryja Adamsa koji je vodio, podsjećam, Sinn Fein, političko krilo IRA-e. I to je nešto što je po mom mišljenju veoma realna opasnost“, upozorava Obradović.

Umjesto Gorana Rakića, predsjednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković vidi drugog lidera Srpske liste.

„Gospodina Radoičića koji je više maskota nego što je stvarno lider koji može Srbe sa Kosova da povede u nešto što je odbrana Srba oružanim putem“, navodi Trajković.

Put izlaska iz institucija Kosova je ponovo najavljen, a sada nije ni toliko nerealan, ali je posljedice takvog poteza, ukoliko do njega dođe, teško predvidjeti, smatra Andrić Rakić.

„U ovom trenutku više će podrške lokalne zajednice biti za povlačenje iz institucija nego za naredne korake ka integraciji bez nekih konkretnih poboljšanja u smislu situacije administrativno pravne u kojoj se kao situacija nalazimo“, ukazuje ona.

Ukoliko Srbija vrati stanje na ono prije 2013. godine to može značiti podjelu Kosova, zaključuje Andrić Rakić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular