Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEKako da djeca bolje spavaju? Jednostavno, odgovor je u roditeljima

Kako da djeca bolje spavaju? Jednostavno, odgovor je u roditeljima

- Reklama -


Svi znaju da je san ključan za pravilan mentalni i fizički razvoj djece. Redovit, kvalitetan san pomaže djeci da bolje uče i brže pamte. S druge strane, nedostatak sna pridonosi depresiji u djetinjstvu, anksioznosti, a čak i riziku od samoubojstva, kao i čitavom nizu problema s fizičkim zdravljem.

Kvalitetan san za djecu čine tri bitne komponente. Prvo, trajanje sna. Drugo, kvaliteta sna – djeca moraju spavati bez buđenja ili ometanja. I treće, vrijeme za san, odnosno konzistentna rutina u kojoj djeca idu spavati i bude se otprilike u isto vrijeme svaki dan.

Koliko god svjesni bili važnosti sna, lako je izgubiti iz vida ove komponente. To se može dogoditi periodično, kao na primjer u kaosu blagdana ili promjene mogu biti trajnije, kao što smo vidjelitijekom trajanja pandemije. Teško je održavati kvalitetne navike sna i u svakodnevnom životu, no postoje načini kako se vratiti natrag u pravilnu rutinu.

- Reklama -

Erika Bocknek, profesorica edukacijske psihologije na sveučilištu Wayne State, proučava odgoj i ponašanje unutar obitelji kojim se stvara zdrava okolina za dječji san. Te rutine stvaraju se rano u djetinjstvu, a roditelji igraju važnu ulogu u razvoju ponašanja svoje djece.

Kako spavati?

Bockneck za portal The Conversation donosi nekoliko savjeta koje dijeli s obiteljima s kojima radi:

1. Odredite obiteljske vrijednosti vezane za spavanje

Djeca uče oponašanjem. Vrlo pažljivo promatraju i pisana i nepisana pravila u svojoj okolini.

Ako želite da svi u kućanstvu imaju dobar san, to ne može biti nešto oko čega ćete pravila nametati samo djeci, dok odrasli imaju slobodu i moć živjeti nezdravo. Ako se san čini kao kazna, djeca neće razviti zdrave navike spavanja.

I odrasli moraju poštovati vrijednosti i pravila koja vrijede za djecu. Budite im uzor. Ako ste stvorili naviku gledanja televizije do sitnih noćnih sati, pripazite kada odlazite na spavanje. Nemojte da vas djeca čuju kako se šalite oko vlastitih nezdravih navika i ne govorite o vremenu za spavanje kao periodu kada se odrasli napokon mogu odmoriti od svoje djece.

2. Upoznajte svoje dijete

Svako dijete je jedinstveno: ne očekujte uniformne savjete koji su uvijek uspješni. Ako je vaše dijete živahno, neće se brzo prilagoditi novom rasporedu. A temperament je poprilično stabilan aspekt osobnosti vašeg djeteta.

Posao roditelja je da postavlja granice i uvodi rutine, no s dozom topline i osjećajnosti u pristupu djetetu.

3. Ciljajte na konzistentnost, ali budite fleksibilni

Roditelji često rade dvije greške u svom pristupu stvaranju rutine spavanja.

Prva je da potpuno odustanu od pravila i ograničenja. To se često dogodi kao rezultat djetetovog temperamenta ili godina. Tantrumi dvogodišnjaka ili promjene u adolescenciji neke će roditelje natjerati da odustanu od cijele priče.

S druge strane, neki roditelji postanu previše rigidni. Konflikt oko sna vide kao borbu za moć u kojoj roditelji moraju pobijediti.

Ravnoteža je ključ, piše Bockneck. Roditelji bi trebali usvojiti dosljedan pristup koji odgovara vrijednostima koje jasno komuniciraju. No također moraju ostati fleksibilni i pomoći djeci da rutine prilagode svojim jedinstvenim potrebama.

Na primjer, djeca svih dobnih skupina trebala bi ići spavati i buditi se u podjednako vrijeme. Ipak, roditelji bi trebali biti otvoreni za suradnju sa svojom starijom djecom o tome kada bi to vrijeme trebalo biti i doći do razumnog kompromisa kojim se uzimaju u obzir potrebe individualnog djeteta.

4. Upravljajte problemima u kućanstvu koji utječu na san

Istraživanja pokazuju da određeni problemi u kućanstvu stvaraju neposredan i dugoročan rizik za kvalitetu djetetova sna. To uključujeizlaganje dimu od cigareta, pretjerano izlaganje plavom svjetlu ekrana ili sukob u domu. Ispravljanje ovih problema vrlo vjerojatno će donijeti bolji san vašoj djeci.

Ispravna higijena sna posao je za čitavu obitelj. Nikada nije prekasno da pokrenete stvari u pravom smjeru i posvetite se tome da svi ukućani dobiju san koji im je potreban.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular