Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomePOČETNAKako da izgubite kilažu, a da i dalje jedete ono što volite

Kako da izgubite kilažu, a da i dalje jedete ono što volite

- Reklama -


Kada je u pitanju postizanje i održavanje zdrave težine, možda mislite da morate odustati od jedenja onoga što volite, ali to ne mora da bude tako. Moguće je jesti svoju omiljenu hranu i gubiti na težini.

Evo kratkog vodiča kako da jedete umjereno i da zadovoljite svoju potrebu za nezdravom hranom, prenosi Zadovoljna.rs.

Kontrolište porcije

- Reklama -

Možda najvažniji korak u tome da budete u mogućnosti da jedete ono što volite, svodi se na to da kontrolišete porcije. Kada naučite da kontrolišete veličinu vaše porcije, uskoro ćete otkriti da je mala porcija vaše omiljene poslastice sve što vam treba i na ovaj način ćete sprečiti prejedanje. Pokušajte da izbjegavate da jedete hranu direktno iz pakovanja i umjesto toga, izvadite sebi koliko treba, a zatim stavite pakovanje van vidokruga.

Uživajte u ukusu

Kada jedete svoju omiljenu hranu, umjesto da je jedete bez ikakve kontrole, pokušajte da usporite i dozvolite sebi da zaista uživate u trenutku i u svakom zalogaju. Treba da izgradite veštinu pažljivog jedenja. Zabavan način da ovo vježbate je sa komadićem čokolade:

– Sjedite i uzimajte jedan po jedan mali zalogaj.

– Svaki zalogaj držite u ustima nekoliko trenutaka prije nego što ga progutate.

– Obratite pažnju na bogat ukus, kremastu teksturu i intenzivnu slatkoću.

Možda ćete biti iznenađeni kako jedan mali komad čokolade može zadovoljiti želju za šećerom kada se polako uživa.

Fizička aktivnost

Vježbanje donosi mnoge zdravstvene prednosti koje se kreću od ublažavanja stresa i poboljšanja pamćenja do boljeg spavanja. Kada je u pitanju gubljenje kilograma, fizička aktivnost je obavezna za ubrzano sagorevanja kalorija. Saznanje da sagorjevate nekoliko dodatnih kalorija omogućava vam da uživate u omiljenoj hrani s vremena na vrijeme kada poželite.

Koju god fizičku aktivnost da odaberete, radite je dosljedno i budite istrajni. Osim što pomaže u gubitku težine, vježbanje može pomoći u stvaranju discipline koja će se sigurno preslikati i na vaše navike u ishrani. Postoji mnogo sjajnih vježbi koje možete da raditi čak i kod kuće.

Voće i povrće

Voće i povrće mogu biti odlična dopuna hrani koju volite. Ne samo da imaju malo kalorija, već i održavaju osjećaj sitosti i zadovoljstva. Dakle, kada je u pitanju vaša ishrane, uvek pokušajte da u ishranu uvrstite što više hranjive hrane počevši od povrća i voća.

Umjesto da jedete svoje omiljene slatkiše na prazan stomak, prvo pojedite zdrav obrok i sačuvajte slatkiše za dezert, samim tim ćete vjerovatno pojesti manje slatkiša. Dodavanje voća i povrća vašoj ishrani je trajna, značajna navika koja će vam pomoći da održavate vaše zdravlje.

Spremajte zdraviju verziju onoga što volite

Ponekad je vašoj omiljenoj nezdravoj hrani potrebno samo malo promjene da bi postala zdravija, a da se ukus ne promijeni previše. Na primjer, mogli biste da razmislite o prilagođavanju načina na koji kuhate određene sastojke. Umjesto da pržite hranu, pokušajte da je kuhate ili dinstate. Još jedan odličan način da nadogradite ono za čim žudite je zamjena za zdravije sastojke – pokušajte da se okrenete voću kao izvoru slatkoće, a ne šećeru. Sve što vam treba je otvoren um i spremnost da eksperimentišete u kuhinji.

Zaključak – moguće je da nastavite da jedete hranu koju volite i da izgubite težinu, sve se svodi na ravnotežu. Izreka „samo umjereno“ jeste kliše, ali to je savjet koji funkcioniše.

Mogućnost da uzmete svoju tortu i jedete je polako, pažljivo i u malim količinama omogućava vam da razvijete zdraviji dugoročan odnos sa hranom. Odabir da izbjegavate svu svoju omiljenu hranu, dovešće do ponovnog dobijanja na težini čim ne budete mogli da odolite torti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular