Saturday, December 10, 2022
HomeITKako digitalne aktivnosti utiču na okoliš?

Kako digitalne aktivnosti utiču na okoliš?

- Reklama -


Digitalna aktivnost, čak i ako je virtualna, ima negativne posljedice na okoliš. Količina električne energije koju Google koristi za pohranu naših fotografija ili bilo kojih drugih podataka, raste u skladu s rastom ukupne upotrebe interneta. Iako iz Googla tvrde da čak od 2007. godine ta kompanija posluje s ugljikovom neutralnošću, sada žele da naprave još veći iskorak te da od 2030. godine koriste izvore koji ne emitiraju ugljikov dioksid.

Mnogima je postala navika telefonom snimiti što više fotografija jednu za drugom, kako bi u konačnici imali onu savršenu fotografiju. Tako se one gomilaju u našim telefonima i pune internetske banke za pohranu. To također vrijedi i za elektronsku poštu ili online prostore za pohranu u oblaku, zbog kojih data centri troše više električne energije.

“Sve to ide do data centra. Ovi centri koriste energiju za hlađenje i napajanje servera. Dakle, što je masovnija upotreba mobilnih mreža, to više energije trošimo”, kazao je direktor Digitalne agencije.

Data centri su gladni energije. Danas u Belgiji oni predstavljaju 10% potrošnje električne energije, a podaci pohranjeni u tim ogromnim bazama stalno se obnavljaju. Zbog toga je jedan od glavnih izazova za budućnost elektronskih komunikacija smanjenje negativnih utjecaja na okoliš.

- Reklama -

“Naš cilj je ambiciozan, ali uistinu težimo ka tome da 2030. radimo iz sata u sat, u svako doba godine, bez ugljikovog otiska”, kazao je Frédéric Descamps, direktor Google Data Centra u Ghlinu u Belgiji.

Prema posljednjim procjenama, zagađenje uzrokovano digitalnom tehnologijom sada je veće od onoga koje uzrokuje avio sektor, a tome doprinose i digitalni korisnici čiji podaci u data centrima svake godine porastu za 40 posto. I dok Google ne pokrene promjene u mreži, korisnici mogu doprinijeti smanjenju gomilanja podataka. Naime, brisanjem 20 e-mailova moguće je uštedjeti energiju žarulje od 60 W za 24 sata. Još jedan savjet za smanjenje potrošnje energije je korištenje Wi-Fi, umjesto 4G mreže.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: