Monday, December 11, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEKako emocionalno podržati svoje dijete prije povratka u školu?

Kako emocionalno podržati svoje dijete prije povratka u školu?

- Reklama -


Sezona povratka u školske klupe službeno je stigla i emocije djeteta, ali i roditelja u tom periodu mogu biti vrlo intenzivne.

Osim što je kod mnogih prisutan stres zbog nabavke svog potrebnog pribora, mnogoj djeci povratak u školske klupe teško pada, posebno ako su navikli na sasvim drugačiju rutinu i stil života tijekom ljetnih praznika, ali i ako se u svome razredu ne osjećaju podržano.

Zato je važno da im kao roditelji ili skrbnici pružimo emocionalnu podršku koja im je potrebna kako bi povratak u školske klupe prošao što bezbolnije te djeci omogućio daljnji napredak, piše Zadovoljna.

1. Pažljivo promatrajte

Prvi korak je paziti na znakove. Mnoga djeca neće otvoreno govoriti o tome kako se osjećaju. Ako dobro poznajete dijete, obratite pažnju na bilo kakve neuobičajene znakove ponašanja koji bi mogli ukazivati na to da je tjeskobno, da se boji ili da se ne želi vratiti u školu. To može biti izazovno jer većina djece neće eksplicitno izraziti ili pokazati svoje brige. Zato je važno izravno komunicirati i pitati ih kako se osjećaju. Ovisno o ishodu, mogu se ili ne moraju otvoriti, i to je u redu.

- Reklama -

2. Pokažite empatiju

Ponekad s “problemima odraslih” poput plaćanja kredita, odnosa i posla, može biti lako zanemariti stvari kroz koje prolaze djeca. Djeca su podjednako osjetljiva na zabrinutost, tjeskobu i emocionalni stres, a ako su školske dobi, posebno je važno često vrednovati i suosjećati s njihovim mislima i percepcijama.

Prema dr. sc. Gwen Dewar, koja se u svome radu posebno posvetila empatiji prema djeci. kada djeca osjećaju da mogu računati na našu emocionalnu i fizičku podršku, to im daje samopouzdanje u stvaranju jakih i sigurnih odnosa s drugima. Upravo to im može biti od neprocjenjive pomoći u razredu.

3. Budite iskreno znatiželjni

Znatiželja je moćan alat jer potiče empatiju i stvara bliskost. Na primjer, pitati dijete Kako se osjećaš oko povratka u školu? vjerojatno će otvoriti razgovor o novom polugodištu, problematičnim kolegama iz razreda i omiljenim učiteljima, između ostalog. Biti iskren u želji da znate kako je vaše dijete odličan je način da uspostavite emocionalnu vezu i izgradite povjerenje.

4. Budite iskreni, ali i zaštitnički

Djeca zaslužuju znati koliko svijet može postati opasan, i iako je važno biti iskren o opasnostima u svijetu, ograničite pretjeranu izloženost društvenim medijima i uznemirujućim vijestima. Umjesto toga, uložite vrijeme u pozitivno uvjeravanje djece gledanjem edukativnih filmova, igranjem igrica i odabirom vanškolske aktivnosti, sporta ili hobija koji zanima vaše dijete. Pokušajte mu stvoriti svijet u kojem će ono samo tijekom nove nastavne godine birati kojim smjerom želi ići.

5. Uspostavite rutinu

Uspostavljanje dosljedne rutine može djeci dati pouzdanu strukturu koja im može pomoći da pravilno upravljaju svojim emocijama u školi, da emocionalno napreduju, da se osjećaju samouvjereno u svojoj neposrednoj okolini. Uspostava ili ponovna uspostava redovne rutine može osnažiti mlade da osjećaju kontrolu nad svojom okolinom. Osjećat će se sigurnije i u razredu ako znaju da kod kuće imaju sigurnost na koju uvijek mogu računati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular