Wednesday, October 4, 2023
spot_img
HomeFUDBALKako je Pele prekinuo rat

Kako je Pele prekinuo rat

- Reklama -


“Jedan od mojih najvećih ponosa bio je što sam zaustavio rat u Nigeriji”, kazao je jednom vjerovatno najveći nogometaš u historiji Pele.

Bilo je to 4. februara 1969. godine. U Nigeriji se vodi građanski rat, poznat i kao Bijafra rat. Trajao je od 5. jula 1967. do 13. januara 1970. i odnio je skoro milion života.

Usred tog perioda stradanja brazilski fudbalski giganti Santos sletio je u nigerijski grad Benin City kako bi igrao sa lokalnom ekipom Central West State.

- Reklama -

“Svjetla u gradu nisu bila paljena noću”, rekao je bivši igrač Santosa Edu za Folha.

“Samo hotel i kuće su bili osvijetljeni. Sjećam se da sam pitao menadžera zašto i on mi je rekao da je to zbog izbjegavanja neprijateljskih bombardovanja.”

Peleov bivši saigrač Ramos Delgado prisjetio se da je rat stao da bi se utakmica nastavila.

“Peleova moć je bila nevjerovatna”, rekao je Delgado.

“Sjećam se kada smo otišli u Nigeriju i ta zemlja je bila u ratu, a momci su jednog dana zaustavili rat da bi Santos mogao igrati”.

Najponosniji trenutak

Američki magazin Time objavio je još 2005. godine priču o trodnevnom prekidu vatre uzmeđu nigerijska vlada i Republike Biafre.

“Iako su diplomate i izaslanici dvije godine uzalud pokušavali da zaustave borbe u tada najkrvavijem građanskom ratu u Africi, dolazak brazilske fudbalske legende Pelea 1969. u Nigeriju donio je trodnevni prekid vatre”, piše u članku Timea.

“I vlada i otcijepljena Republika Biafra prihvatili su primirje kako bi njegovom timu, Santosu, omogućili da odigra dvije egzibicione utakmice protiv lokalnih timova. 72 sata fudbal je bio važniji od rata”.

Prije dvije godine, Pele je na Twitteru označio prekid vatre tokom građanskog rata u Nigeriji kao jedan od njegovih “najvećih ponosa”.

“Kao klinac, sa svojim ocem Dondinhom, naučio sam da je fudbal instrument za dobro”, napisao je Pele.

„Naučio me je tu lekciju kada me je video da driblam slabijeg protivnika bez ikakve potrebe i zamolio me da uvijek poštujem svoje rivale. Uzeo sam to za život, uvijek koristeći svoj talenat za ljubav i mir. Uvijek sam pokušavao da pošaljem ovu poruku, kao fudbaler i kao čovjek. Jedan od mojih najvećih ponosa je bio što sam zaustavio rat u Nigeriji 1969. godine, u jednoj od mnogih fudbalskih turneja koje je Santos napravio širom svijeta”, kazao je legendarni nogometaš.

“Zamoljeni smo da odigramo prijateljsku utakmicu u Benin Cityju, usred građanskog rata, ali Santos je bio toliko voljen da su se dogovorili o prekidu vatre na dan utakmice. Postao je poznat kao dan kada je ‘Santos zaustavio rat’. Uvijek sam pokušavao da pošaljem ovu poruku, kao fudbaler i kao čovjek. Jedan od mojih najvećih ponosa bio je što sam zaustavio rat u Nigeriji 1969. godine, u jednoj od mnogih fudbalskih turneja koje je Santos napravio širom svijeta”, kazao je ranije Pele koji je u četvrtak izgubio borbu sa teškom bolešću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular