Thursday, December 7, 2023
spot_img
HomeLIFESTYLEKako nas kafa drži budnima?

Kako nas kafa drži budnima?

- Reklama -


Očekuju vas važne obaveze i morate se dobro naspavati kako biste bili odmorni. Legli ste na spavanje, ali samo se prevrćete po krevetu i nikako da zaspete. Jeste li tijekom dana popili previše kafe?

Kofein je jedan od najpopularnijih stimulansa na svijetu i najčešće se konzumira u kavi. Ljudi se okreću kofeinu kako bi se razbudili ujutro i ostali puni energije tijekom dana, ali postoji i loša strana: Previše kofeina može vas držati budnima čak i kada ste spremni za spavanje, piše tportal.

Ključ za ovaj neželjeni učinak je spoj koji se zove adenozin, nusprodukt aktivnosti neurona u mozgu. Riječ je o kemijskoj supstanci koja se sastoji od molekule adenina i šećera riboze. Modulirajući fiziološke procese djelovanjem na svoje receptore, adenozin ima važnu ulogu u mnogim biokemijskim procesima u ljudskom tijelu. Receptori u našem živčanom sustavu neprestano nadziru razine adenozina, a kada one padnu ispod određene razine u mozgu i kralježnici, tijelo se priprema za san.

- Reklama -

Kofein traži specifične receptore adenozina i oponaša njegove učinke, čime zapravo vara tijelo koje misli da još nije vrijeme za spavanje.

Koliko dugo doza kofeina djeluje na tijelo može varirati ovisno o nizu čimbenika, uključujući toleranciju na kofein, metabolizam, genetiku i fizičko zdravlje. U većini slučajeva, međutim, učinci traju oko pet do šest sati.

Dugogodišnji konzumenti kave mogu iskusiti toleranciju na kofein koja zahtijeva da konzumiraju sve veće količine kave kako bi postigli isti stimulativni učinak. Ako iznenada odluče prestati piti kavu, mogu osjetiti simptome poput glavobolje, razdražljivosti i mučnine.

Kako bi se spriječili problemi sa spavanjem povezani s kofeinom, preporučuje se ograničiti konzumaciju kofeina na četiri šalice kave dnevno, a posljednja šalica može se popiti najkasnije u poslijepodnevnim satima. Prelazak na kavu bez kofeina također može biti od pomoći.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake
- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular