Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKako Putinovi mediji i novinari danas govore u ratu

Kako Putinovi mediji i novinari danas govore u ratu

- Reklama -


Komentatori na ruskoj državnoj televiziji prisiljeni su improvizirati govoreći o brzom napredovanju ukrajinskih snaga u Harkovskoj oblasti i povlačenju ruskih snaga. Od početka ruske “posebne vojne operacije” ratoborni gosti u debatama na državnoj televiziji obično su se nastojali nadglasati u pružanju podrške ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kritikovanju Ukrajine i njenih saveznika.

No, u svjetlu munjevite ukrajinske protuofanzive raspoloženje je umjerenije i govori se o tome kako su ukrajinske snage navodno puno brojnije od Rusa na sjeveroistoku zemlje.

Informativni kanal Rusija-24 intervjuisao je Vitalija Ganševa, zvaničnika u Harkovskoj oblasti kojeg su na vlast postavili Rusi, a koji je rekao da su ruske jedinice u toj regiji bile brojno nadjačane “osam puta”. Rekao je i, ne iznoseći za to dokaze, da su ukrajinske snage pojačane “zapadnim plaćenicima”.

“Krajnje teška sedmica”

- Reklama -

“Krajnje teška sedmica na frontu”, rekao je voditelj Dmitrij Kiseljov otvarajući svoju emisiju u nedjelju navečer u udarnom terminu.

Uz studijsku pozadinu na kojoj je pisalo “Pregrupiranje”, Kiseljov je rekao da su ruske snage napustile “ranije oslobođena naselja” pod pritiskom “nadmoćnih neprijateljskih snaga”.

U rijetkom iskazu suprotnog mišljenja, Boris Nadeždin, bivši liberalni političar i redovni gost televizijskih debata, rekao je za Gazpromov NTV kanal da su Putina obmanuli njegovi saveznici da povjeruje da će se Ukrajina brzo predati i pozvao na hitne mirovne pregovore kako bi se prekinuo sukob.

Drugi komentatori pokušali su pozitivno prikazati situaciju.

Voditeljica Olga Skabejeva u ponedjeljak je dnevni talk show “60 minuta” otvorila opisavši rusko bombardiranje ukrajinskih elektrana i posljedične prekide u opskrbi strujom u istočnoj Ukrajini kao “prekretnicu u posebnoj vojnoj operaciji”.

Ima i kritičnih

Nekoliko gostiju spomenulo je i Putinove riječi iz jula da Rusija “još nije započela ništa ozbiljno”, ustvrdivši da će Moskva sada intenzivirati vojnu akciju. Ruske novine prenose tvrdnje ruskog ministarstva odbrane da se provodi “taktičko pregrupiranje” ruskih snaga, no neki listovi citiraju vojne stručnjake koji sugerišu da ne ide sve po planu.

List “Izvestija” je u pregledu stanja na frontu za vikend objavio da je Rusija ubila 4.000 ukrajinskih vojnika i da je vojska “pregrupirala snage kako bi se fokusirala na Donbas”.

“Nezavisimaja Gazeta” je bila kritičnija, objavivši da rusko ministarstvo obrane nije komentarisalo “izrazito uznemirujuće izvještaje iz Ukrajine … nekoliko dana”.

List je objavio da se, dok se ukrajinske snage približavaju zapadnoj granici Rusije, rusko vojno vodstvo nalazi hiljadama milja daleko, na dalekom istoku zemlje, radi godišnjih vojnih vježbi u kojima učestvuje 50.000 vojnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular