Duž Hrvatske počela je vakcinacija protiv gripe. Liječnica porodične medicine Davorka Došen komentarisala je za Dnevnik N1 televizije kako je prošao prvi dan imunizacije.

“Iako pacijenti već neko vrijeme zovu i pitaju, od ranije znaju da vakcinacija počinje u drugoj polovici desetog mjeseca. Interes je povećan i naravno da preporučujemo da se čim prije prijave”, rekla je.

Kako navodi, preporučuje se hroničnim bolesnicima, kao i srčanim bolesnicima, osobama na dijalizi… “Svim osobama koje mogu razviti komplikacije zbog gripe”, rekla je.

Preporučuje se i vakcinacija trudnica. “Najbolja je prevencija. Bolje spriječiti nego liječiti”, rekla je.

“Vakcinacija protiv COVID-19 ima nešto manji interes. To su sada relativno blaže kliničke slike. Svakako da se preporučuje vakcinacija, ali na za to određenim punktovima”, rekla je.

Objasnila je kako razlikovati gripu od koronavirusa: “Slične su kliničke slike. Puno se simptoma preklapa, poput temperature, slabosti i boli u mišićima. Tu su i simptomi vezani uz želudac, a to su simptomi više tipični za COVID-19. Kod gripe bolest kreće brzo, a kod korone nešto sporije”, rekla je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime