Legendarni ruski šahista, Gari Kasparov, inače prodemokratski aktivist, napisao je danas na Twitteru koje poteze bi Zapad trebao povući kako bi zaustavio Vladimira Putina.

– U redu, nakon što su godinama ignorisali moja upozorenja i nakon što sada cijeli dan slušam kako sam bio u pravu, ponovit ću ono što sam rekao 2014.: “Prestanite mi govoriti da sam bio u pravu i slušajte što sada predlažem!”.

– Odmah dajte Ukrajini vojnu podršku. Dajte im sve oružje, obavještajne informacije. Finansijski uništite Putinov ratni stroj. Zamrznite i zaplijenite ruske finansije te finansije njega i njegove bande. Izbacite Rusiju iz svake međunarodne i finansijske institucije. PACE, Interpol itd, dodao je.

– Opozovite sve ambasadore iz Rusije. Nema smisla više u razgovorima. Nova usaglašena poruka treba glasiti – zaustavite napad ili ćete biti potpuno izolirani. Zabranite sve elemente Putinovog globalnog propagandnog stroja. Isključite ih, ugasite, pošaljite kući. Prestanite pomagati diktatoru u širenju laži i mržnje, navodi Kasparov.

– Razotkrijte Putinove lakeje u svijetu. Ako Šreder (Schröder) i njemu slični nastave raditi za Putina, podignite tužbu. Pitajte vlasnike i oglašivače mreža, poput Karlsona (Carlsona), koji daju prostor Putinu zašto to dopuštaju, kaže legendarni šahista.

Dodaje kako svijet treba pronaći zamjena za naftu i plin.

– Nađite zamjenu za rusku naftu i plin. Pritisnite OPEC, povećajte proizvodnju, ponovno otvorite Keystone. Ne možete spasiti planet ako ne spasite ljude na njemu. Priznajte da će biti troškova, žrtava. Dugo smo čekali, cijena je visoka, ali će samo rasti. Vrijeme je za borbu, poručio je Kasparov.

Kasparov na Twitteru također navodi kako se ovdje ne radi samo o slučaju “Putin protiv Ukrajine”, te da je ruski predsjednik prije nekoliko dana bio u Pekingu sa Ksi Jinpingom (Xi Jinping).

– Ovo se ne bi dogodilo da se nisu dogovorili. Kina se može pretvarati da je neutralna, ali diktature se drže zajedno. Tako moraju postupati i demokracije, napisao je Kasparov.

Source link

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime