Wednesday, December 6, 2023
spot_img
HomeVIJESTIKatolici danas obilježavaju blagdan Svi sveti: U Sarajevu sjeta na preminule

Katolici danas obilježavaju blagdan Svi sveti: U Sarajevu sjeta na preminule

- Reklama -


Na svetkovinu Svih svetih, 1. novembra, Crkva slavi one koji su stekli duhovnu zrelost. To je dan poštovanja svih svetih muškaraca i žena koje je Crkva proglasila svetima. Dan Svih svetih 1. novembra je svet u zapadnoj hrišćanskoj tradiciji, a slave ga Rimokatolička crkva, Metodistička crkva, Luteranska crkva i drugi.

Blagdan Svi Sveti ušao je u svakodnevne živote ljudi, a običaj je posjetiti grobove najmilijih te za njihovu dušu upaliti svijeće ili položiti cvijeće, sjećajući se njihova života.

Blagdan koji danas poznajemo kao „Dan Svih Svetih“ nastao je 609. godine, kada je papa Bonifacije IV posvetio Panteon u Rimu Blaženoj Djevici Mariji.

- Reklama -

Međutim, u osmom vijeku, papa Grgur III je promijenio datum na 1. novembar kada je posvetio kapelu u Vatikanu u čast svih svetaca, a papa Grgur IV je kasnije proširio ovo slavlje svih svetaca na univerzalnu crkvu.

Ovim blagdanom Rimokatolička crkva slavi sve svece, kanonizirane i one koji to još uvijek nisu.

Sarajevska katolička groblja danas su u duhu praznika – članovi porodica obilaze i čiste grobove najmilijih moleći se za duše pokojnika i prizivajući lijepa sjećanja na preminule i svece. Posvuda su svjetla svijeća i ukrasno cvijeće.

Velika tradicija i praksa vezana za svetkovinu Svih svetih je odlazak na misu. Svaki odlazak na misu je poseban način da se sjetimo svetaca i posebno pomolimo za sve duše u čističištu.

Druge tradicije na ovaj dan uključuju čitanje i učenje o svecima, molitvu svecima – posebno krizmanicima – i traženje njihovog zagovora kako bismo i mi postali sveci.

Važno je napomenuti razliku između Dana Svih svetih i Dušnog dana: dok je Dan Svih svetih dan za proslavu onih koji su postigli beatifikaciju na nebu, Dušni dan je dan za sjećanje i odavanje počasti onima koji još nisu stigli na nebo.

Dušni dan se u Crkvi još naziva i danom Spomena svih vjernih mrtvih: Dušni se dan obično obilježava misama zadušnicama te se na taj način prisjećamo preminulih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular