Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKazna za rusku rock zvijezdu zbog kritikovanja Putina

Kazna za rusku rock zvijezdu zbog kritikovanja Putina

- Reklama -


Ruska rock zvijezda Jurij Ševčuk kažnjena je u Rusiji zbog osude ofanzive na Ukrajinu i kritike na račun predsjednika Vladimira Putina tokom koncerta.

Ruski sud proglasio je pjevača krivim za „javnu akciju usmjerenu na diskreditovanju ruskih oružanih snaga“ i osudio ga na novčanu kaznu od 50.000 rubalja (oko 800 eura), navela je pres služba suda.

Muzičar (65) je 18. maja, pred svojom publikom pjevao stihove – „otadžbina ne smije da bude stalna predsjednikova ulizica“.

- Reklama -

„Sada se ljudi ubijaju u Ukrajini, zašto? Naši momci ginu u Ukrajini, zašto?“, „Zbog Napoleonovih planova našeg Cezara“, dodao je Ševčuk.

Pjevač, koji nije bio danas na sudu zbog karantina zbog koronavirusa, poslao je pisanu izjavu preko svog advokata Aleksandra Peredruka u kojoj je istakao da je „uvijek bio protiv rata svuda u svijetu“.

„Svi problemi i sve teškoće političke prirode izmedju država i naroda moraju da se rješavaju diplomatskim kanalima“, dodao je on.

Ševčuk, vođa rock grupe DDT, veoma poznate u bivšem SSSR-u, godinama osuđuje uticaj Vladimira Putina. Prije Putinove ere, Ševčuk se istakao kampanjom protiv rata u Čečeniji od 1994. do 1996. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular