Saturday, February 4, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKijev na rubu katastrofe? Priprema se evakuacija

Kijev na rubu katastrofe? Priprema se evakuacija

- Reklama -


Gradske vlasti Kijeva počele su planirati evakuaciju tri milijuna stanovnika ako glavni grad Ukrajine doživi potpuni nestanak struje, piše New York Times.

Zbog nestašice struje grad također uspostavlja 1000 centara za grijanje, a inženjeri pokušavaju popraviti bombardirane elektrane s neadekvatnom opremom. Do sada su ruske snage oštetile ili posve uništile oko 40 posto ukrajinske energetske infrastrukture. Ruski cilj je – što priznaje i njihovo vodstvo – ukinuti civilima pristup električnoj energiji i grijanju, što potencijalno može uzrokovati humanitarnu katastrofu u Ukrajini.

Tako su 22. listopada ruski napadi na ključnu infrastrukturu diljem Ukrajine, prekinuli opskrbu strujom za više od 1,4 milijuna ukrajinskih kućanstava.

- Reklama -

Ukrajinska nacionalna energetska tvrtka 5. studenog je priopćila da će nastaviti s prekidima struje u sedam regija kako bi spriječila potpuni kvar ukrajinske električne mreže.

U Kijevskoj, Černihivskoj, Čerkaskoj, Žitomirskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Poltavskoj oblasti u tijeku su planirani prekidi u opskrbi strujom, pa struje nestane na nekoliko sati tijekom dana.

Kijevski dužnosnici vjerojatno će znati najmanje 12 sati prije nego što mreža bude na rubu kvara.

– Rečeno nam je da će nas vjerojatno obavijestiti najmanje 12 sati unaprijed da je mreža na rubu kvara. Ako dođe do te točke, počet ćemo obavještavati ljude i tražiti od njih da odu iz grada – rekao je u intervjuu za NYT Roman Tkačuk, direktor sigurnosti grada Kijeva.

‘Ako nema struje, neće biti ni vode ni kanalizacije. Zato trenutno Vlada i gradska uprava poduzimaju sve moguće mjere kako bi zaštitili naš sustav opskrbe električnom energijom‘, rekao je.

Osim što će 1000 novih centara za grijanje omogućiti toplinu Kijevljanima, u njima će se moći sakriti i od ruskih projektila. Većina ih se nalazi unutar obrazovnih objekata, no ukrajinske vlasti su zatražili da se njihova točna lokacija ne objavi.

Konstantni ruski napadi na energane onemogućavaju normalnu opskrbu energijom stanovnicima Kijeva. Pa se tako i bez napada može očekivati namjerna obustava dotoka električne energije u neki dio Kijeva kako bi sustav mogao funkcionirati.

– To moramo raditi kako bi smanjili opterećenje mreža, osigurali održivo balansiranje elektroenergetskog sustava i izbjegli ponovljene nesreće nakon što su elektroenergetske mreže oštećene ruskim projektilima i napadima dronovima – objasnili su iz ukrajinskog elektroprivrednog poduzeća, Ukrenergo.

Gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da bi građani Kijeva trebali čuvati zalihe vode i hrane i razmisliti o privremenom odlasku iz grada.

“To je najgori mogući scenarij. Činimo sve što možemo da osiguramo da stvari ne dođu do toga”, rekao je Kličko, piše Jutarnji.hr.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular