Monday, September 25, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKijev uklanja ruske i sovjetske tragove iz naziva ulica

Kijev uklanja ruske i sovjetske tragove iz naziva ulica

- Reklama -


Karte Kijeva zastarjele su u četvrtak jer su gradske vlasti krenule u preimenovanje 95 ulica i trgova s ruskim ili sovjetskim imenima, prema riječima gradonačelnika Vitalija Klička.

Ulice u glavnom gradu Ukrajine nazvane po ruskim piscima iz 19. vijeka kao što su Aleksandar Puškin, Lav Tolstoj, Anton Čehov, Ivan Turgenjev i Mihail Ljermontov, sve su dobile nova imena. Ista neslavna sudbina obuhvatila je čak i komunističke filozofe njemačkog porijekla Karla Marxa i Friedricha Engelsa, po kojima su nazvane mnoge ulice širom Sovjetskog Saveza.

Druga imena koja više ne krase ulice glavnog grada Ukrajine uključuju imena sovjetskih vojskovođa iz Drugog svjetskog rata, kao i ona koja se odnose na ruske gradove kao što su Moskva, Rostov na Donu i Magnitogorsk. Iako je rođen u Kijevu, ruski pisac Mihail Bulgakov, jedan od najvećih pisaca Sovjetskog Saveza, također je ostao bez ulice.

- Reklama -

Sve te ulice sada dobijaju ukrajinska imena, uključujući Ulicu Heroja azovske pukovnije, referencu na grupu ukrajinskih vojnika koji su sedmicama branili od ruskih snaga Mariupolj.

Kličko je rekao da sva nova imena još nisu dogovorena.

“Ovo je važan korak za smanjenje manipulacija lažima i utjecaja ruskih agresora na tumačenja naše historije”, rekao je.

Neka od novih imena izabrat će ukrajinska javnost. Svako u Ukrajini može učestvovati, a više od 6,5 miliona ljudi ima pristup vladinoj aplikaciji za pametne telefone u tu svrhu. Promjene su predstavljene kako bi se poklopile sa šestomjesečnom godišnjicom ruske invazije na Ukrajinu u četvrtak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular