Sunday, March 26, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKipar pomogao u spašavanju 300 migranata sa broda na putu za Italiju

Kipar pomogao u spašavanju 300 migranata sa broda na putu za Italiju

- Reklama -


Kipar je učestvovao u spašavanju manjeg drvenog broda u kome je bilo natrpano više od 300 migranata i koji je plutao 203 kilometara zapadno od tog ostrva, rekao je jedan kiparski zvaničnik.

Komandant Kiparskog združenog koordinacionog centra za spašavanje Andreas Sharalambides rekao je za AP da je kapetan broda od 18 metara uputio signal za pomoć jučer popodne zbog problema sa motorom.

Helikopter i tri broda mornarice i policije poslati su u pomoć brodu koji je prema riječima kiparskog zvaničnika krenuo iz Libana tri dana ranije i pokušavao da stigne do Italije. Na njemu se nalazi i veći broj žena i dece.

- Reklama -

Vlasti nisu odmah mogle da utvrde nacionalnost migranata na brodu ali nema indikacija da su oni imali zdravstvene probleme.

Svi migranti prebačeni su bezbijedno na teretni brod Paolo Topik koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva i koji je bio u blizini.

Kiparski zvaničnik rekao je da su vlasti zatražile od kapetana broda Paolo Topik da ode do kiparske luke Limasol tako da bi migranti mogli da se iskrcaju, ali kapetan se opredijelio da slijedi uputstva kompanije broda, da se uputi ka svojoj prvobitnoj destinaciji Istanbulu.

Nekad zemlja koja je primala izbjeglice, Liban, je postao je mjesto polaska za opasne migrantske pohode morem ka Europi.

Kako se ekonomska kriza u Libanu produbljivala, sve više libanskih kao i sirijskih i palestinskih izbjeglica kretalo je morem, a bezbijednosne agencije javljaju da se sprječava poneki pokušaj prelaska gotovo svake sedmice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular