Friday, December 8, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKlimatski aktivisti zalijepili se za Warholovu sliku u Canberri

Klimatski aktivisti zalijepili se za Warholovu sliku u Canberri

- Reklama -


Klimatski aktivisti zalijepili su svoje ruke na sliku Andyja Warhola u Nacionalnoj umjetničkoj galeriji u australskom glavnom gradu Canberri, što je najnovija epizoda u nizu prosvjeda po muzejima i galerijama kojima upozoravaju vlade da ne čine dovoljno u borbi protiv klimatskih promjena.

Video snimka koju je objavila skupina Stop Fossil Fuel Subsidies (Prekinite subvencije za fosilna goriva) dvije prosvjednice zalijepile su svoje šake za slavno Warholovo umjetničko djelo “Campbell’s Soup I”, izloženo u nacionalnoj galeriji u Canberri.

Nekoliko plavih žvrljotina vidljivo je na 10 slika koje su redom zaštićene staklom.

- Reklama -

“Andy Warhol upozoravao je na pomahnitali konzumerizam serijom svojih radova koji su postali ikona moderne umjetnosti”, rekla je prosvjednica Bonnie Cassen u izjavi koju je objavila njezina skupina.

“A sada je kapitalizam pomahnitao. Obiteljima je stavljeno na izbor – kupiti hranu ili lijekove za svoju djecu, a istodobno energetske tvrtke ubiru rekordnu dobit”, rekla je.

Klimatski aktivisti diljem svijeta lijepe svoje ruke za slavna umjetnička djela diljem svijeta ili ih umrljaju bojom kako bi svratili pozornost svijeta i donositelja odluka na klimatske izazove.

U listopadu je klimatska aktivistica Phoebe Plummer bacila juhu od rajčice na slavno Van Goghovo platno “Suncokreti” u londonskoj Nacionalnoj galeriji pri čemu je pričinjena manja materijalna šteta na okviru s obzirom na to da je platno zaštićeno staklom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular