Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeVIJESTIKo će od gradonačelnika i načelnika prihvatiti mandat: Za neke već poznato

Ko će od gradonačelnika i načelnika prihvatiti mandat: Za neke već poznato

- Reklama -


Među općinskim načelnicima i gradonačelnicima koji će prihvatiti novi mandat osvojen na oktobarskim općim izborima u Bosni i Hercegovini je i Edin Smajić, dugogodišnji načelnik općine Vogošća, saznaje Fena.

On je na oktobarskim općim izborima osvojio dovoljno glasova za novi mandat u federalnom parlamentu.

Smajić nije jedini među načelnicima/gradonačelnicima u FBiH koji su se u polovini aktuelnih mandata kandidirali na nedavnim općim izborima u Bosni i Hercegovini za članstvo u nekoj od kantonalnih skupština, federalnom ili državnom parlamentu. Ukoliko prihvate novoosvojena mjesta u parlamentima, moraju se odreći sadašnjih pozicija u općinskim odnosno gradskim upravama.

- Reklama -

Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle, izjavio je da će čim dobije certifikat od Centralne izborne komisije BiH, objelodaniti vlastitu odluku hoće li prihvatiti novoosvojeni mandat u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ili će ostati na sadašnjoj poziciji gradonačelnika.

Prema ranijem pisanju medija, aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić ostat će na toj dužnosti iako je osvojila mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, kao i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i pored novoosvojenog mandata u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, dok će Šuhret Fazlić napustiti poziciju gradonačelnika Bihaća da bi preuzeo novoosvojeno mjesto u Skupštini Unsko-sanskog kantona.

Pravila nalažu da Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine svima koji su osvojili povjerenje birača na općim izborima dostavlja uvjerenje o dodjeli mandata uz obrazac za izjavu da li prihvataju te mandate ili ne.

Ako ne prihvate, mandati će biti dodijeljeni sljedećim kandidatima čija imena su na izbornim listama njihovih stranaka, dok će upražnjena načelnička odnosno gradonačelnička mjesta biti kadrovski popunjena novim kandidatima koji osvoje povjerenje birača na prijevremenim izborima za te nivoe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular