Monday, February 6, 2023
spot_img
HomeZDRAVLJEKoji su simptomi dijabetesa - N1

Koji su simptomi dijabetesa – N1

- Reklama -


Dijabetes odnosno šećerna bolest je jedna od najrasprostranjenijih bolesti širom svijeta. Riječ je o hroničnoj bolesti, a manifestira se povećanom razinom glukoze odnosno šećera u krvi.

Dva su osnovna tipa dijabetesa – tip 1 – kada gušterača ne proizvodi inzulin i tip 2, koji je teže raspoznati po simptomima – kada je učinak proizvedenog inzulina smanjen ili tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina za održavanje normalne razine glukoze.

Dijabetes je tihi ubica i jedan od faktora rizika za dobijanje ove bolesti jeste nepravilna ishrana i konzumiranje prerađene i nekvalitetne hrane, no ne i jedini. Riječ je o kombinaciji nasljednih faktora, drugih vanjskih čimbenika te loših životnih navika.

- Reklama -

Ukoliko se konzumira nezdrava hrana i ne prakticira vježbanje to dovodi do pretilosti, a moguće i do povećane razine glukoze u krvi.

Povećana koncentracija glukoze u krvi oštećuje krvne žile, živce, bubrege, oči, dovodi do poremećaja u radu imunog sistema zbog čega nastupaju brojne komplikacije.

Dijabetes se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Tip 1 se javlja u razdoblju između djetinjstva i 30. godine života, dok tip 2, koji je najrasprostranjeniji u svijetu, uglavnom se javlja nakon 40. godine, ali nije isključeno ni ranije. Izvještaji navode da sve više djece obolijeva od ovog tipa dijabetesa, uglavnom zbog pretilosti.

TIP 1

Kod dijabetesa tipa 1 bolest se obično javlja naglo i brzo napreduje.

SIMPTOMI koji mogu upozoriti su:

gubitak težine
mučnina
učestalo mokrenje
povraćanje
slabost

umor
razdražljivost

TIP 2

Kod dijabetesa tip 2 na samom početku bolesti simptomi nisu tako izraženi zbog čega prođe i nekoliko godina dok pacijent ustanovi da ima dijabetes. Osobe koje su pretile, pogotovo one koje imaju višak masti oko stomaka, su u većem riziku za razvoj ove bolesti te bi se trebale češće kontrolisati,

SIMPTOMI

Prekomjerna žeđ

Učestalo mokrenje
Umor
Zamagljen vid
Gubitak na težini
Učestale gljivične infekcije

Hronični umor
Suha koža i svrab
Zadah
Bolovi u stomaku
Glad

Nedostatak koncentracije
Glavobolje
Suho grlo
Teško disanje
Bolovi u ekstremitetima

Krvarenje desni

Ipak, imajte na umu da kod nekih osoba simptomi i ne postoje. Svi koji su u riziku od obolijevanja od dijabetesa – nasljedni faktor, pretilost, manja fizočka aktivnost, povišen pritisak… trebali bi češće kontrolisati nivo šećera u krvi, odnosno raditi nalaz krvne slike.

Dijabetes jeste neizlječiva bolest, ali se može uspješno liječiti.

I dok se dijabetes tipa 1 ne može prevenirati, zdrave životne i prehrambene navike mogu smanjiti rizik od obolijevanja od dijabetesa tip 2. Zdrava ishrana i šetanja od 30 minuta dnevno značajno umanjuje rizik.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular