Saturday, January 28, 2023
spot_img
HomeITKompanija testira program za prepoznavanje lica u borbi protiv pacova

Kompanija testira program za prepoznavanje lica u borbi protiv pacova

- Reklama -


Najveća svjetska kompanija za suzbijanje štetočina planira koristiti softver za prepoznavanje lica u cilju istrebljenja pacova u domovima ljudi, navodi Guardian.

Iz kompanije Rentokil su naveli da su razvijali tehnologiju za ovo zajedno sa kompanijom Vodafone 18 mjeseci.

Kako navodi Guardian, ova tehnologija nadzora, koja se već testira u domovima, prati navike glodara i prenosi analizu u realnom vremenu koristeći umjetnu inteligenciju, što pomaže u određivanju gdje i kako ubiti pacove uhvaćene kamerom.

- Reklama -

“Sa tehnologijom za prepoznavanje lica možete vidjeti da se pacov broj jedan ponaša drugačije od pacova broj tri”, objasnio je izvršni direktor Rentokila, Andy Ransom, za Financial Times.

Tehnologija će uvijek identificirati koji se pacov vraća, gdje se hrane, gdje spavaju, ko uzrokuje štetu, iz kojeg dijela zgrade dolaze, odakle ulaze u zgradu, da li je u pitanju isti glodar koji je izazvao problem prošle sedmice”, dodao je on.

U razvoju tehnologije, Rentokil je posmatrao pacove u kontrolisanom okruženju, sa kamerama koje su nadgledale njihove obrasce ponašanja. Novi sistem se sada testiraju proizvođači hrane i kancelarije.

Rentokil namjerava proširiti svoje poslovanje i kupio je 300 preduzeća od 2016, prema izvještajima.

Grupa cilja na “gradove budućnosti” u zemljama koje bi uskoro mogle doživjeti porast populacije štetočina, kao što su Kina, Indija i Indonezija.

Ako možete identificirati koji će gradovi imati ogroman priliv stanovništva, možete zaključiti da će imati značajne probleme sa glodarima“, rekao je Ransom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular