Friday, December 8, 2023
spot_img
HomeVIJESTIKomšić: Hitno se mora prekinuti cirkus u Vladi FBiH

Komšić: Hitno se mora prekinuti cirkus u Vladi FBiH

- Reklama -


Skupom u Zenici koalicija “Željko Komšić za građansku državu,” nastavila je svoje predizborne aktivnosti.

Kandidat za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić govoreći na skupu kazao je da u sljedećem sazivu kantonalnog, federalnog i državnog parlamenata trebaju snažnije biti zastupljeni nepotkupljivi i nepokolebljivi zastupnici ideje građanske države jer će se, kako je ocjenio, nastaviti pokušaji etničke podjele države Bosne i Hercegovine putem novog pritiska za izmjene izbornog zakona.

Ukazao je na to da ishod političke borbe zavisi od nas kao građana, što se najbolje moglo vidjeti na protestima ispred OHR-a.

- Reklama -

Tada je, kako je kazao Komšić, jasno izraženo opredjeljenje u vezi onoga što nećemo, međutim, sada treba preći u jednu vrstu političke ofanzive na temelju ideje građanske države, i to upravo preko inicijative Milion ljudi za građansku državu, jer, kako je naveo, takvu volju građana Bosne i Hercegovine, ni domaći politički akteri ni stranci niti mogu niti smiju ignorisati ili zaustaviti.

Naveo je zaustavljanje izmjena izbornog zakona BiH po etničkom principu zasigurno jedna od zasluga Demokratske fronte, iako se kako je kazao, preko njegovih leđa i DF-a mnogo toga slomilo, ali se pritisak izdržao, obzirom na to da je u početku znao šta mu je cilj, protiv čega se i za što bori.

Naglasio je kako se hitno mora prekinuti cirkus u Vladi Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom da ona mimo volje građana već četiri godine djeluje u takozvanom tehničkom mandatu.

Kazao je da je Demokratska fronta politički profilisana stranka, što se da primjetiti uvidom u rad njenih kadrova.

Komšić je istakao da je potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović uspio zakonskom borbom ispraviti brojne nepravde prema ugroženim kategorijama našeg društva. Kazao je da je ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, uz velike napore, uspio unaprijediti rad ministarstva odbrane.

Izrazio je očekivanje da će vojna vježba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na Manjači, a u kojoj će se jedinice OS BiH završno ocijenjivati po NATO standardima, biti uspješna, jer su vojnici i starješine Oružanih snaga Bosne i Hercegovine vrhunski profesionalci, koji su u nekim aspektima čak i bolji od nekih pripadnika oružanih snaga zemalja članica NATO-a.

Naveo je da je nužno odbaciti etnički princip konstitutivnosti naroda koji prednost daje stranački podobnima, ukazujući na primjer bivšeg kapitena Nogometne reprezenatacije Bosne i Hercegovine Vlatka Glavaša, koji i pored svih kompetencija, ne može biti ni selektor ni u rukovodstvu Nogomentnog saveza BiH, jer je Vlatko Glavaš prije svega čestit i pošten Bosanac i Hercegovac a ne neko ko po nalogu Vice Zeljkovića i sličnih, ljubi ruku nekom od šefova stranaka sa etničkim predznakom.

Napomenuo je da je DF stranka u kojoj nikada niko nije rekao niti jednu ružnu riječ protiv bilo kojeg naroda, jer bi kako je kazao, takav bio izbačen s noge na nogu, te dodao da DF jeste stranka koja je protiv onih koji veličaju fašističke ideologije.

Mi jesmo protiv UZP-a, i ako se neko pita zašto, neka samo pogleda Ahmiće i logore tzv. Herceg Bosne. Onaj ko to slavi, naravno da nam je neprijatelj, poručio je Komšić.

Skupu se obratila i Alma Kratina kandidatkinja za Parlament FBiH koja je kazala da je DF kroz klub zastupnika u Parlamentu FBiH provodio inicijative građana, boraca, studenata, penzionera i drugih te da pred građane izlaze čisti i bez straha od bilo kakvog pitanja.

Ona je optužila aktuelni saziv Vlade Federacije za blokadu reformskih procesa navodeći da se radi o vladi koja funkcioniše mimo izborne volje građana, i da su izbori prilika da se to konačno promijeni, saopćili su iz Demokratske fronte.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular