Friday, September 22, 2023
spot_img
HomeVIJESTIKonaković nakon konsultacija: Schmidt će nametnuti rješenje Izbornog zakona

Konaković nakon konsultacija: Schmidt će nametnuti rješenje Izbornog zakona

- Reklama -


Nakon odrađenih konsultacija šefova oporbenih stranaka i visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i njegovog pravnog tima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH, predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je kako je uvjeren da će visoki predstavnik nametnuti izmjene Izbornog zakona.

“Mislim da sam prvi bio na sastanku u OHR-u. Nismo o tome htjeli puno govoriti jer su me zamolili da te konsultacije u OHR-u ne budu neka javna polemika, niti predizborna priča. Još jednom izražavam žal jer kukavičluk lidera u Neumu je rezultirao da će OHR vjerovatno nametnuti lošija rješenja od onih koja su tamo bila na stolu. Vidio sam po stavovima predstavnika međunarodne zajednice, prije svih OHR-a, da oni žele i hoće nametati rješenje”, rekao je Konaković.

Kakvo će to rješenje biti, kaže, ostaje za vidjeti.

- Reklama -

“Shvatamo trenutne okolnosti i važnosti da se ta etnička strana zaštiti, da se niko u BiH ne osjeća ugroženim. Mi smo naglasili koliko je loša priča o cenzusu jer šalje poruku ljudima da u neke krajeve ne idu i ne žive tamo. SDA i HDZ navijaju za koncept u kojim bi brojka u klubovima naroda išla na osam, po kojem bi taj etnički koncept u kojem oni jesu dominantni njima išao na ruku jer SDA u predstavničkim domovima neće imati nikakvu šansu formirati vlast. Pošto obje stranke imaju jednoetničke liste, pogotovo SDA će pokušati u Domu naroda u Klubu Bošnjaka napraviti neku ravnotežu, vidim da im to nije mrska priča iako javno drukčije govore. Nadamo se da će rješenja za deblokadu FBiH biti efikasna, da niko ne može blokirati nijedan proces”, ocijenio je Konaković.

Lider Naroda i pravde je danas, baš kao i šef HDZ-a BiH Dragan Čović koji je ranije komentarisao istu temu, boravio u Novom Travniku na zajedničkoj konvenciji Ujedinjene opozicije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular