Thursday, June 1, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEKosovo: Počinje primjena dogovora o dokumentima na administrativnim prelazima

Kosovo: Počinje primjena dogovora o dokumentima na administrativnim prelazima

- Reklama -


Na administrativnim prelazima između centralne Srbije i Kosova od danas bi trebalo da se primjenjuje dogovor o ličnim dokumentima po kojem će Srbi sa Kosova moći i dalje da putuju sa srpskim ličnim dokumentima, dok će Beograd ukinuti izdavanje dodatnih dokumenata za vlasnike ličnih karata koje su izdale prištinske vlasti.

Na punktovima koji se nalaze na administrativnim prelazima postavljeni su „disklejmeri“, odnosno obavještenja u kojima na srpskom i engleskom jeziku piše da je korišćenje ličnih karata koje je izdala Priština omogućeno iz „praktičnih razloga“, odnosno slobode kretanja, i da se ne može tumačiti kao priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, niti kao pristanak Beograda na odstupanje od rezolucije 1244 Saveta bezbjednosti UN.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije kako je u pitanju „usmeni“ dogovor iz kog je Beograd uspio da izvuče „najviše moguće“.

- Reklama -

„Nikome nije teže, svima je lakše“, rekao je Vučić povodom tog dogovora.

Vlada u Prištini ranije je najavila i da će 1. septembra početi primjenu mjera reciprociteta prema Beogradu i po pitanju registarskih tablica, odnosno da više neće priznavati tablice sa imenima gradova na Kosovu koje je izdao MUP Srbije kao ni „statusno neutralne“ KS tablice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular