Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeKOLUMNEKovač: Većini je u interesu da BiH ne bude pašaluk nego članica...

Kovač: Većini je u interesu da BiH ne bude pašaluk nego članica EU-a

- Reklama -


Bivši veleposlanik u Njemačkoj i bivši ministar vanjskih poslova Miro Kovač gostovao je u Novom danu gdje je komentirao posjet turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Hrvatskoj, odnose s tom zemljom, ali i stanje u Ukrajini.

Komentirajući snažne mjere osiguranja u Zagrebu uoči dolaska turskog predsjednika Miro Kovač je rekao:

Smatra da je za očekivati da Erdogan ima više razumijevanja za Bošnjake na ovim prostorima:

“To je bilo za očekivati, da će imati najviše razumijevanja za stavove Bošnjaka. Erdogan u svojoj svijesti ima da dolazi na područja države koje su bile dijelom u sastavu turskog carstva. Hrvatska se ne miješa u unutarnje stvari BiH, ona čini svoje prema sporazumu iz Daytona. Ako ćemo poštovati vladavinu prava, onda je na visokom predstavniku, ako se predstavnici naroda ne mogu dogovoriti, da on učini sve da se ispoštuje vladavina prava. Osobno smatram da je većini u interesu da BiH ne bude pašaluk nego članica EU-a.”

- Reklama -

I Vučić je danas dočekao Erdogana kao prijatelja:

“Što se tiče Srbije i bošnjačkog i srpskog dijela BiH, postoji razmišljanje koje nije skroz zapadnjačko. Tu se šire antizapadni stereotipi i Vučić je sklon tome. Erdogan je jučer pred Izetbegovićem jasno rekao da Zapad dijeli muslimane. Logično je da se riješi pitanje Kosova i Srbije, da se međusobono priznaju i da mogu krenuti prema normalnom funkcioniranju.”

Kovač ističe da Srbija neće dobiti zeleno svjetlo za EU ako ne prizna Kosovo: “Ako Srbija želi u EU, ako Kosovo to želi, Srbija neće moći taj cilj ostvariti ako ne prizna Kosovo kao neovisnu državu. Ako Srbija želi normalan suživot u susjedstvu, onda neke stvari treba urediti kao što je u EU-u. Ako u BiH i Bošnjaci i Srbi žele u EU, morat će se promijeniti način razmišljanja.”

O kršenju ljudskih prava u Turskoj rekao je: “Postoji konsenzus u Europi da Turska nema budućnost u Europskoj uniji. Mi tu ne možemo napraviti puno. Ako se želi približiti EU-u, Turska mora promijeniti način razmišljanja. To je do njih. Perspektiva članstva je sad jako udaljena od realnosti.”
Ekonomski rat Zapada i Rusije

Dotaknuo se i rata u Ukrajini:

“Što se tiče rata, nema tu puno promjena. Događa se crtanje granica između nove Europe i ostatka Europe koji ne želi u taj savez. Koliko će Ukrajina uspjeti vratiti teritorija, to ne znamo. Ukrajina će nam postupno postati partner u EU-u. Dok postoji Putin i ljudi koji će ga naslijediti, imat ćemo imperijalnu Rusiju, ali ona neće moći ugrožavati ostatak Europe. Rusija pokazuje limite, ne može dalje od toga. EU je ojačana ulaskom Švedske i Finske u NATO savez, a sad se treba orijentirati prema Aziji.”

“Imamo ekonomski rat između Zapada i Rusije. Europa se snalazi, ali o fosilnim gorivima ćemo i dalje biti ovisni. EU će se razvijati u smjeru energetske samostalnosti, ali sljedećih stotina godina će biti ovisna o ruskom plinu, nafti i ugljenu”, zaključio je Kovač.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular