Tuesday, January 31, 2023
spot_img
HomeSHOWBIZKralj Charles III na kovanici od 50 penija

Kralj Charles III na kovanici od 50 penija

- Reklama -


Britanska kraljevska kovnica u Walesu je počela s proizvodnjom kovanica od 50 penija s likom novog kralja Velike Britanije Charlesa III.

Ove godine bit će iskovano ukupno 9,6 miliona kovanica koje je dizajnirao britanski kipar Martin Jennings. U znak poštovanja prema kraljici Elizabeti II koja je vladala rekordnih 70 godina i 7 mjeseci, njen portret će biti prikazan na pozadini novčića. U skladu s tradicijom, portret Charlesa okrenut je u suprotnom smjeru od portreta njegove majke.

“Pokušavate iznijeti nešto što će se zadržati tokom narednih godina. Mora imati dostojanstvo i ozbiljnost, ali također mora imati toplinu. Ovo je, na kraju krajeva, portret osobe. Naravno, to je kralj Charles, ali on je također i čovjek”, rekao je Jennings.

- Reklama -

Kraljevska kovnica novca ranije je saopćila da će kovanice kraljice Elizabete II ostati u opticaju zajedno s novim te da će biti zakonsko sredstvo plaćanja dok se ne potroše ili oštete, navodi Banka Engleske. U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je u opticaju oko 27 milijardi kovanica s profilom pokojne kraljice, a nove će biti puštene u promet u decembru ove godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular