Tuesday, May 30, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKralj Charles III proglašen monarhom Australije i Novog Zelanda

Kralj Charles III proglašen monarhom Australije i Novog Zelanda

- Reklama -


Kralj Charles III službeno je proglašen šefom države Australije i Novog Zelanda na ceremonijama u nedjelju u glavnim gradovima tih zemalja.

Na Novom Zelandu, u parlamentu u Wellingtonu održano je proglašenje Charlesa za monarha, čime je on zamijenio kraljicu Elizabetu koja je umrla u četvrtak u 96. godini.

Govoreći s parlamentarnih stepenica, premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je okupljenima da je nakon kraljičine smrti Novi Zeland ušao u vrijeme promjena.

- Reklama -

“Kralj Charles… dosljedno pokazuje svoju duboku brigu za našu naciju. Naš narod duboko cijeni ovaj odnos. Ne sumnjam da će se produbiti”, rekla je.

U Australiji, generalni guverner David Hurley, predstavnik britanskog monarha u Australiji, proglasio je kralja Charlesa šefom države u zgradi parlamenta u Canberri. Proglašenje je obilježeno paljbom iz 21 topa.

Britanski monarh je šef države u Australiji, kao i na Novom Zelandu, iako je njegova uloga uglavnom ceremonijalna.

Ranije je australski premijer Anthony Albanese rekao da će se nacionalni dan žalosti za kraljicom održati 22. septembra. Albanese je rekao da će otputovati u London u četvrtak, prisustvovati kraljičinoj sahrani 19. septembra nakon čega će se dva dana kasnije vratiti u Australiju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular