Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKraljica Elizabeta imala spreman govor u slučaju trećeg svjetskog rata

Kraljica Elizabeta imala spreman govor u slučaju trećeg svjetskog rata

- Reklama -


Kraljica Elizabeta II. imala je veliki broj pripremljenih govora za velike događaje, a među njima je i onaj koji će održati ako dođe do trećeg svjetskog rata.

Ova verzija govora je napisana 1983. godine, u vrijeme hladnog rata, a javnosti je postao dostupan 2013. godine, kada ga je objavio Nacionalni arhiv Velike Britanije.

Određeni dijelovi govora su zastarjeli, ali se smatra da će njegova bit biti iskorištena ako dođe do novog svjetskog sukoba. Tekst govora, koji je prenio BBC, prenosimo u cijelosti:

- Reklama -

“Nikada nisam zaboravila tugu koju sam osjećala dok sam tog kobnog dana 1939. godine slušala svog oca (George VI.) kako govori da je počeo Drugi svjetski rat. Nisam ni slutila da ću jednog dana i ja morati kazati isto. Međutim, kakvi god užasi nas čekali, sve ono što nam je pomoglo da sačuvamo svoju slobodu već dva puta tijekom ovog stoljeća ponovo će nam pomoći da preživimo.

Svi znamo da se sada suočavamo s opasnostima većim nego što su ikada bile. Neprijatelj nije vojnik s puškom ni avijatičar koji leti iznad naših gradova i sela, već zloupotrebljena tehnologija, koja ima smrtonosnu moć.

Stoga je moja poruka vama jednostavna. Pomozite onima koji ne mogu sami sebi pomoći, budite utjeha usamljenima i beskućnicima. Neka vaša obitelj pruži nadu onima kojima je ona potrebna. Dok se zajedno borimo protiv zla, pomolimo se za svoju zemlju i ljude dobre volje, gdje god bili. Bog vas blagoslovio.”

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular