Thursday, March 30, 2023
spot_img
HomeZDRAVLJEKS: Oboljeli od dijabetesa tip 1 dobijat će četiri besplatne trakice dnevno

KS: Oboljeli od dijabetesa tip 1 dobijat će četiri besplatne trakice dnevno

- Reklama -


Izmjenama i dopunama Uredbe o obimu, uslovima i načinu ostvarivanja prava osiguranih lica Kantona Sarajevo (KS) na medicinska sredstva, koje je danas donijela Vlada, omogućeno je izdavanje većeg broja besplatnih trakica za mjerenje šećera u krvi oboljelima od dijabetes mellitusa-tip 1.

Umjesto jedne trakice, bolesnicima u dobi iznad 18 godina, koji primaju insulin, ubuduće će biti izdavane četiri trakice za mjerenje šećera u krvi dnevno ili 200 trakica za 50 dana.

Također, trudnice, te učenici i studenti od 18 – 26 godina starosti na intenziviranoj inzulinskoj terapiji ostvaruju pravo na 150 trakica za 50 dana.

- Reklama -

Trakice će biti obezbijeđene iz sredstava ZZO-a.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić naglasio je da se na ovaj način ispravlja dugogodišnji diskriminatorski odnos sistema prema ovoj kategoriji naših oboljelih sugrađana u ostvarivanju njihovih prava na ova prijeko potrebna medicinska sredstva.

Istakao je da kontrola šećera u krvi kod ovih bolesnika mora biti kontinuirana, kao i da je to najbolji način za sprečavanje hipoglikemije i posljedica koje ona nosi.

“Zato su izmjene i dopune ovog akta veoma značajne za naše oboljele sugrađane”, naglasio je Vranić, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular