Tuesday, March 21, 2023
spot_img
HomeVIJESTIKulenović: Hrvatska radi na obnovi ključnih ciljeva sporazuma Tuđman - Milošević

Kulenović: Hrvatska radi na obnovi ključnih ciljeva sporazuma Tuđman – Milošević

- Reklama -


Savremena politika Hrvatske i obnova dogovora iz Karađorđeva, bila je tema redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca – Krug 99 na kojoj je kao uvodničar govorio kopredsjedavajući Američko-evropske alijanse Reuf Bajrović.

Za dvije sedmice su izbori u BiH koji su, smatra Bajrović, najvažniji izbori u postratnoj istoriji BiH.

– Moj lični stav je da se nalazimo na vrhuncu politika susjednih država Srbije i Hrvatske, koje su nažalost nastavak rata drugim sredstvima. Svi oni koji misle da ovo što rade predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, a i većinska Srbija ima neke zadrške ili kočnice koja će u jednom trenutku zastaviti ono što je svima očigledno da je cilj ove politike, a to je razgradnja BiH, dakle postizanje ratnih ciljeva mirnodopskim sredstvima, mislim da se varaju – rekao je Bajrović na pres-konferenciji.

- Reklama -

Građani koji će izaći na izbore, kako je dodao, treba da znaju da su ovo sudbonosni izbori za BiH. Na njima će imati šansu da kažu šta misle o budućnosti najprije naše djece i šta će se ostaviti idućim generacijama.

Tražiti da se krene u pravcu novih podjela, prema njegovim riječima, jeste ustvari tražiti da BiH više ne bude.

– Nadam se da će se rezultatima izbora, ukoliko građani budu glasali odgovorno, poslati poruka i onemogućiti planovi da se upotrebom bonskih ovlasti od BiH napravi još podjeljenija država, da će onda BiH napraviti jedan značajan korak naprijed u idućem mandatu od 2022- 2026. godine i da će postati jasno da je nemoguće ugroziti mir u BiH bez da se suprostavite NATO paktu – naveo je Bajrović.

Prije skoro četiri godine, u decembru 2018 godine, kako je rekao predsjednik Kruga 99 Adil Kulenović, “Hrvatski Sabor je donio Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u BiH, kako je vrijeme pokazalo, kao jasno definisanu političku strategiju države Hrvatske na obnovi i daljem ostvarivanju ključnih ciljeva iz sporazuma Tuđman – Milošević iz marta 1991. godine u Karađorđevu, o načinu rješenja tadašnje jugoslovenske krize čija je suština bila podjela BiH”.

– Eskalacija takve politike i otvorenog neprijateljstva prema državnom subjektivitetu, političkoj nezavisnosti i suverenitetu BiH, koju danas simbolički personificira Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, proizvod je duge i već transparentne djelatnosti državnih institucija, diplomacije, sigurnosnih i političkih struktura Hrvatske, kako na unutrašnjem i internacionalnom planu, tako i putem angažiranosti separatističkih, kolaboracionističkih političkih saveznika i struktura u samoj BiH – naveo je Kulenović.

Dodao je da ideologija, političke metode i ciljevi militantnog ,,ruskog svijeta” putem političke instrumentalizacije etničkih grupa u drugim državama, radi prisvajanja dijela teritorija drugih država ima svoje sljedbenike na Balkanu.

– Preuzimanje i dominacije nad suverenitetom susjednih nacija, nije samo ruska praksa i ključnog saveznika na Balkanu, “srpskog svijeta”, već i bjelodanih intencija i oblikovanja tzv. “,hrvatskog svijeta”. Iako su sami stoljećima u sukobu oko nerješenih međusobnih nacionalnih aspiracija, oni su faktički u otvorenom, strateškom savezništvu i usklađenom djelovanju, interesima i ciljevima prema BiH – dodao je Kulenović.

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular