Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeGLOBUSKurdska partija negirala optužbe: Nemamo veze sa eksplozijom u Istanbulu

Kurdska partija negirala optužbe: Nemamo veze sa eksplozijom u Istanbulu

- Reklama -


Radnička partija Kurdistana negirala je umješanost u jučerašnji bombaški napad u Istanbulu, čime je negirala i tvrdnje Turske o odgovornosti za eksploziju u kojoj je poginulo šest osoba, saopšteno je danas na web stranici partije.

Dodaje se da meta PKK nikada nisu civili, prenosi Rojters.

Turska je ranije danas saopštila da su PKK i Jedinica narodne zaštite (IPG), koja je skoncentrisana u Siriji, odgovorne za eksploziju na aveniji Istiklal u Istanbulu.

- Reklama -

Milicija sirijskih kurda IPG se istakla kao dobro organizovana oružana grupa tokom sirijskog građanskog rata. Oni su uspostavili uporište na sjeveru zemlje nakon što su se snage sirijske vlade povukle, a povezani su i sa glavnom frakcijom sirijskih Kurda Partijom demokratske unije (PID).

N1 u Istanbulu: “Na licima građana se osjeti strah, uvukla se nesigurnost”

Turska smatra da se PID i IPG ne razlikuju od Kurdistanske radničke partije (PKK), koja je 1984. godine pokrenula pobunu u Turskoj za politička i kulturna prava Kurda.

U sukobima je do sada poginulo više od 40.000 ljudi.

Oko 15-20 odsto ukupne populacije Turske od oko 85 miliona čini kurdska manjina, koja uglavnom živi u istočnim i jugoistočnim oblastima koje se graniče sa Sirijom.

Turska smatra sirijsko uporište PID-a prijetnjom po nacionalnu bezbjednost.

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular