Sunday, December 10, 2023
spot_img
HomeVIJESTILagumdžija i DiCarlo u New Yorku razgovarali o izazovima u BiH

Lagumdžija i DiCarlo u New Yorku razgovarali o izazovima u BiH

- Reklama -


Bivši ministar vanjskih poslova BiH, nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zlatko Lagumdžija u New Yorku je održao sastanak sa Rosemary Di Carlo, zamjenicom glavnog sekretara Ujedinjenih naroda zaduženu za politička pitanja i izgradnju mira.

Lagumdžija se sastao sa UN-ovom zvaničnicom dva mjeseca nakon sto je bila u zvaničnoj posjeti Bosni i Hercegovini. DiCarlo je tom prilikom, podsjetimo, naglasila kako je izuzetno važno držati Zapadni Balkan i BiH visoko na agendi, a kako bi se podstakli procesi koji vode ka održivoj stabilnosti i članstvu u euroatlanskim integracijama.

Di Carlo, kao zamjenica glavnog tajnika i voditeljica Odjela za političke poslove i poslove izgradnje mira aktivno savjetuje glavnog tajnika o pitanjima mira i sigurnosti na globalnoj razini, a također nadzire političke misije na terenu koje provode aktivnosti izgradnje mira i preventivnu diplomatiju.

- Reklama -

Bivši ministar u Vijeću ministara BiH osvrnuo se na društvenim mrežama na susret koji je imao sa Di Carlo, opisavši ga dugim, sadržajnim i prijateljskim razgovorom.

“Ovo je bila prilika da Rosemary Di Carlo, velikom prijatelju i poznavaocu prilika u Bosni i Hercegovini i širem regionu, elaboriram stavove iznesene u pismu Visokom predstavniku Christianu Schmidtu kao i osnovne probleme i načine mogućeg izlaska iz kriza pred kojima se Bosna i Hercegovina nalazi”, naveo je Lagumdžija.

Dodao je kako je od izuzetne važnosti sačuvati instituciju i kredibilitet Visokog predstavnika i ne dozvoliti da se ishitrenim i nekonzistentnim potezima dovede u pitanje budućnost Bosne i Hercegovine kao države i društva zajedničkih vrijednosti.

“Svako mijenjanje Ustava Federacije, u ovim okolnostima, bi moglo dodatno otežati put ka neophodnim reformama na Euroatlantskom putu i uz to otvoriti put ka pogubnim vanjskim uticajima”, rekao je dodavši kako u ovako složenoj situaciji svi problemi se ne smiju svesti na Federaciju BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular