Thursday, February 9, 2023
spot_img
HomeVIJESTILideri Zapadnog Balkana danas na samitu u Berlinu, BiH potpisuje tri sporazuma

Lideri Zapadnog Balkana danas na samitu u Berlinu, BiH potpisuje tri sporazuma

- Reklama -


Lideri Zapadnog Balkana, među kojima su i oni iz Bosne i Hercegovine, danas će u Berlinu potpisati tri sporazuma, o slobodi kretanja s ličnom kartom, o priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i o priznanju profesionalnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata.

Šefovi vlada Srbije, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Albanije i Bosne i Hercegovine potpisat će regionalne sporazume na samitu Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Tri sporazuma su odobrili ministri vanjskih poslova zapadnobalkanske šestorke na sastanku koji je 21. oktobra organizovala njemačka vlada.

- Reklama -

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara, predstavljat će BiH. On će potpisati gore navedena tri sporazuma.

Samit će otvoriti njemački kancelar Olaf Scholz, a glavne teme razgovora bit će budućnost Berlinskog procesa i Zajedničkog regionalnog tržišta, kao i energetska sigurnost i tranzicija.

Nakon radnih sesija uslijedit će ceremonija potpisivanja tri sporazuma, a zatim sastanci sa predstavnicima Foruma mladih i civilnog društva.

Na kraju samita bit će održana zajednička konferencija za novinare nemačkog kancelara, premijera zemlje koja će biti domaćin narednog samita Berlinskog procesa i predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Berlinski proces je format godišnjih sastanaka koji je njemačka vlada, u vrijeme kancelarke Angele Merkel, inicirala 2014. godine kada je u Berlinu održana Konferencija o Zapadnom Balkanu.

Poslije tog samita u Berlinu, domaćini su bili 2015. godine Beč, 2016. Pariz, 2017. Trst, 2018. London, 2019. Poznanj i 2020. Sofija.

Cilj procesa je da se ubrza saradnju šest zemalja Zapadnog Balkana i integraciju tog regiona u EU. Inicijativa se uglavnom fokusira na rješavanje bilateralnih i internih problema u regionu i unaprijeđenje privredne saradnje koja bi bila temelj održivog razvoja regiona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular