Wednesday, June 7, 2023
spot_img
HomeKOLUMNELjubljana pozvala srbijansku ambasadoricu na razgovor zbog Vučićevih izjava

Ljubljana pozvala srbijansku ambasadoricu na razgovor zbog Vučićevih izjava

- Reklama -


Slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je veleposlanicu Srbije na razgovor zbog izjava srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića tijekom nedavnog posjeta slovenskog predsjednika Boruta Pahora Beogradu o tome da je Slovenija priznanjem Kosova narušila teritorijalni integritet Srbije.

U Beogradu je istodobno u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova na istu temu razgovarao slovenski veleposlanik u Srbiji Damjan Bergant, prenosi Hina.

Pozivom na razgovor upućenim veleposlanici Zorani Vlatković službena Ljubljana reagirala je Vučićevu izjavu poslije sastanka s Pahorom u Beogradu kada je, na pitanje novinara zašto Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, odgovorio protupitanjem “kako da objasni građanima da Srbija uvodi sankcije Rusiji, a ne Sloveniji”.

- Reklama -

“Rusija nije narušila teritorijalni integritet Srbije. Slovenija jest. I vidimo da imamo dobre odnose sa Slovenijom”, ustvrdio je tada Vučić i dodao da je Slovenija, poput Francuske, Njemačke i SAD, priznala Kosovo, što je, prema srbijanskom stajalištu, kršenje međunarodnog prava, Povelje UN i Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN.

Slovensko ministarstvo s tim u vezi je priopćilo da je vrlo iznenađeno Vučićevim izjavama.

“Još jednom smo prenijeli svoje stajalište u vezi s Kosovom, koje je Slovenija priznala kao samostalnu i nezavisnu državu. S tim u vezi, izrazili smo očekivanje da Srbija ubuduće neće problematizirati našu poziciju po pitanju Kosova, jer podrška Slovenije Kosovu nije usmjerena protiv Srbije”, navelo je ministarstvo. Također se ističe i oštro protivljenje izjednačavanju slovenskog priznanja Kosova i ruske agresije na Ukrajinu.

Slovenska strana očekuje nastavak dosadašnje dinamike suradnje sa Srbijom navodeći da će se Slovenija i dalje zalagati za komunikaciju sa Srbijom s poštovanjem na svim razinama kao i za daljnji razvoj prijateljskih odnosa i zajedničko traženje rješenja otvorenih pitanja na zapadnom Balkanu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Oznake


Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular