Friday, December 9, 2022
HomeFUDBALLopta kojom je Maradona 1986. zabio Engezima ide na aukciju

Lopta kojom je Maradona 1986. zabio Engezima ide na aukciju

- Reklama -


Lopta kojom je Diego Armando Maradona postigao pogodak koji je danas poznat kao “Božja ruka” i drugi koji je prozvan “Golom stoljeća”, a kojima je Argentina sa 2-1 pobijedila Englesku u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. u Meksiku, sljedeći mjesec će biti prodana na aukciji u Velikoj Britaniji.

Procjenjuje se da bi lopta mogla postići cijenu između 2,9 i 3,4 miliona eura, a 16. novembra će prodaju provesti britanska aukcijska kuća Graham Budd.

Lopta je u vlasništvu Tunižanina Alija Bina Nassera koji je bio glavni sudija na spomenutoj utakmici odigranoj na stadionu Azteca u Mexico Cityju.

- Reklama -

Vodeći pogodak je Maradona postigao poslužeći se rukom kojom je preusmjerio loptu preko istrčalog engleskog golmana Petera Shiltona, ali ni glavni ni pomoćni sudija to nisu vidjeli pa je gol priznat.

“Nisam mogao dobro vidjeti situaciju. Oba igrača, Shilton i Maradona, bili su mi okrenuti leđima. Prema FIFA-inim uputstvima izdanim prije turnira, pogledao sam prema pomoćnom sudiji kako bih potvrdio da je gol regularan – on se kretao prema sredini igrališta čime je dao do znanja da je sve bilo u redu i da pogodak treba priznati”, izjavio je Ali Bin Nasser te dodao da mu je nakon utakmice prišao engleski selektor Bobby Robson i rekao:

“Ti si dobro obavio posao, ali pomoćnik je bio neodgovoran.”

Maradona je u svojoj izjavi nakon utakmice istu situaciju prokomentarisao tako što je rekao da gol postignut “djelomično Maradoninom glavom i malo uz pomoć Božje ruke”.

Kasnije je slavni Argentinac postigao pogodak pri kojem je u slalomu od sredine igrališta prošao petoricu engleskih reprezentativaca, zaobišao i golmana Shiltona te poslao loptu u mrežu.

Maradona je preminuo u novembru 2020., a tuniški sudija je izjavio kako je sada pravo vrijeme da vrijednu memorabiliju podijeli sa svijetom te izrazio nadu da će kupac loptu izložiti u javnom prostoru.

Iz aukcijske kuće Graham Budd su poručili:

“S obzirom na historijski kontekst, očekujemo da će ta lopta biti vrlo tražena kad dođe na aukciju.”

Maradonin dres koji je nosio u četvrtfinalnoj pobjedi nad Englezima prodat je u maju ove godine za 9,5 miliona eura, što je rekordan iznos za jedan komad sportske memorabilije.

Argentina je na Svjetskom prvenstvu u Meksiku 1986. osvojila naslov prvaka pobijedivši u finalu reprezentaciju SR Njemačke sa 3-2.

Uz loptu, na aukciji će se naći i majica suca Alija Bina Nassera koju je nosio na utakmici Argentine i Engleske, kao i dres s Maradoninim potpisom koji je kasnije dobio na dar od argentinske nogometne legende.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Source link

- Reklama -
spot_imgspot_img
spot_imgspot_img
RELATED ARTICLES

Most Popular

%d bloggers like this: